Италианската брегова охрана спаси кораб с 450 имигранти

Италианските военни съобщиха, че са поели контрол върху повреден и изоставен от екипажа си кораб с 450 имигранти, дрейфуващ край бреговете на Калабрия.

Шестима души от италианската брегова охрана бяха докарани на кораба с хеликоптер на военноморските сили, уточниха от флота, цитирани от БТА и БНР.

Тази сутрин корабът се намираше на около 37 км от град Кротоне в Калабрия. На борда му има около 450 имигранти, включително бременни жени и деца.

Търговският кораб "Езадин", дълъг 60 метра и плаващ под флага на Сиера Лиеоне, е бил изоставен от екипажа и останал впоследствие без гориво на около 40 мили от Санта Мария ди Леука – област Пулия. Вчера бил забелязан да се носи от течението в морето край Кротоне.

В операцията участва и плавателен съд от мисията „Тритон” на Европейската агенция за контрол на външните граници на ЕС „Фронтекс”, който изтегли кораба с бежанците към пристанище на област Калабрия.

Италианските власти смятат, че екипажите на корабите с бежанци отвеждат до определено място плавателния съд в протока на Отранто в Адриатическо море, заключват щурвала и бягат със спасителна лодка.

Същият метод бил използван преди два дни и от онези, които изоставиха кораба, плаващ под молдовски флаг, с около 700 имигранти на него, спасен от италианската брегова охрана.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини