Дилма Русеф започна втория си президентски мандат

Президентът на Бразилия Дилма Русев положи на 1 януари клетва пред Националния конгрес и встъпи във втория си мандат на фона на голям корупционен скандал.
Очакват я трудни задачи - да съживи замрялата икономика, която отбеляза незначителен растеж от идването й на власт през 2011 г. , коментира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Русеф ще трябва да се справи и с бързо разрастващия се корупционен скандал, свързан с държавната петролна компания Петробраз.

Твърди се, че парите, вземани като подкупи от шефове на компанията, са отивали за предизборни кампании на управляващата Партия на трудещите се на Луис Инасио Лула да Силва и Дилма Русеф и нейни съюзници.

"Правителството ще ограничи бюджетните разходи, за да даде възможност за растеж на икономиката, но това ще стане с минимален ущърб за населението", каза Русеф в речта си при встъпването в длъжност, съобщи Ройтерс.

"Ще докажем, че е възможно да се направят икономически корекции, без да се отнемат права или да се изневерява на дадени обещания", каза тя.

Като първи стъпки за съживяване на икономиката Русеф посочи преразглеждането на обществените разходи, увеличаването на вътрешните спестявания, инвестициите и повишаването на производителността на труда.

Дилма, която през 2010 г. стана първата жена, застанала начело на Бразилия, страна с над 200 милиона жители и седма икономика в света, втора по производство на храни в света след САЩ и притежаваща гигантски петролни находища, беше преизбрана с малка преднина в края на октомври.

Тогава тя се съревновава със социалдемократа Аесио Невеш, подкрепян от десницата.

Победата й се дължеше на социалните програми, създадени от Партията на труда, която управлява от 12 години и извади 40 милиона бразилци от мизерията.

Един от приоритетите на Русеф през първия й мандат беше свързан именно със социалната политика, но тя не се справи със задачата да съживи икономиката.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Дилма Русеф за встъпването й в длъжност и й пожела "крепко здраве и много успехи във високоотговорната й дейност".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини