GMail е изцяло блокиран в Китай

Wall Street Journal съобщи, че Китай окончателно е блокирал пощенската услуга GMail на територията на държавата. Преди шест месеца, китайските потребители се лишиха от уеб-интерфейса, но запазиха възможността да работят с електронната поща чрез други приложения, като например Microsoft Outlook или Apple Mail чрез IMAP, SMTP и POP3 протоколите. От края на миналата седмица, "Великата китайска защитна стена" прекъсна и тази връзка. Според статистиките на Google, от 26-ти декември тази година, достъп до електронната поща от континентален Китай повече няма. Представителят на Google в Сингапур се изрази лаконично: "проблемът не е у нас".

Блокирането става на ниво IP-адреси и от електронна поща се лишиха 1,3 милиарда души. И преди китайските власти обръщаха особено внимание на YouTube и на търсещата машина на Google. Но пълното блокиране на онлайн-услугата GMail в Китай става за първи път.

Пълното блокиране е потвърдено от много източници. Групата GreatFire.org, която се бори за свобода на словото в Китай потвърди изключването на GMail. Появиха се много съобщения в социалните мрежи, потвърждаващи блокирането. Изказват се мнения, че много чуждестранни инвеститори и клиенти няма да могат да се свържат със своите китайски партньори. Ако блокирането продължи, ще се наложи смяната на пощенската услуга, но по този начин ще бъде изгубено много време.

Днес, до късно сутринта в Китай все още нямаше достъп до GMail. Много специалисти твърдят, че блокирането на IP-ниво лесно се преодолява чрез прокси сървъри.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини