Джихадисти избили най-малко 1000 души в сирийско село

Най-малко 1000 души са загинали в сирийско село, контролирано от джихадистите на "Ислямска държава".
Това съобщи правозащитна група ден, след като активисти съобщиха, че в масов гроб в селото са намерени телата на 230 души, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Предполага се, че те са били избити от екстремистите.

"Все още има 1000 души от племето шуейтат, които се смятат за изчезнали. Опасяваме се, че те са били екзекутирани от бойци на ИД, когато са превзели село Ал Кашкия през лятото", каза Рами Абдел Рахман - лидер на Сирийския център за човешки права.

230 тела на членове на шуейтат са били открити в масов гроб от роднини, след като "Ислямска държава" им е разрешила да се върнат в селото в богатата на петрол провинция Деир аз Зур в Източна Сирия, съобщиха вчера активисти на центъра.

Ако последните опасения се потвърдят, броят на хората от шуейтат, смятани за екзекутирани от терористичната групировка от август насам, ще достигне около 1900 души.

Екзекуциите, извършени от ислямистката групировка, били отмъщение заради въстанието на племето срещу групировката на джихадистите, твърдят от центъра.

През последните седмици ИД разрешила на хората от шуейтат да се върнат в селото си, след като те обещали да спазват наложените от радикалната групировка правила, включително забрана за публични събирания и за притежаване на оръжия, казаха активистите.

Вчера стана ясно, че екстремисти от "Ислямска държава" са убили 150 жени в западната част на Ирак. Трагедията се разиграла в град Фалуджа, на около 60 километра западно от столицата Багдад.

Един от лидерите на групировката наредил масовото убийство, защото жените, част от които бременни и непълнолетни, отказали да влязат в интимна връзка с ислямистките бойци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини