Перник фалира, кметът моли държавата за помощ

Просрочените задължения на Перник са над 16 млн. лв., запорите са в размер на 6 279 900 лв., обяви кметът на града Иван Иванов. Той моли за помощ държавата.
Положението е изключително тежко, да не кажа и катастрофално, алармира инж. Иванов, цитиран от Фокус.

Той обясни, че след избирането му, от 17 ноември, е започнала атака срещу него от страна на бившия кмет Росица Янакиева (сега депутат от АБВ - б.р.), чрез заместник-кметовете.

„У мен остана впечатлението, че г-жа Янакиева не искаше да бъде избран кмет от Общинския съвет, а някой от нейните заместник-кметове. Това не се получи. Резултатите, които извадих, показват, че е имала основание да не иска да има друг кмет извън нейните зам.-кметове”, допълни Иванов и добави, че са подадени жалби в съда срещу него от зам.-кметове.

Кметът посочи, че подписва непрекъснато споразумения с фирмите, на които общината е длъжник, но независимо, че задълженията се разсрочват, те се натрупват и става невъзможно да се платят.

Сега няма пари за заплати на служителите, нито за храната на децата, каза още Иванов, цитиран от БТА.

Той помоли премиера и финансовия министър да помогнат на закъсалата община.

„Имаме едно решение на Общинския съвет за един безлихвен кредит от Министерството на финансите за 2 млн. и 200 хил. лв., но нас минимум ни трябва 1 млн. лв. и спасяваме положението, защото хората остават без заплати. Около 240 човека са в общината и разчитат на тези пари”, коментира Иванов.

Кметът посочи, че не той е изхарчил парите на общината.

Той поясни, че когато е встъпил в длъжност, са му били заложени капани - имало е проблем с уличното осветление, токът за него не е бил плащан от апри, както и стипендиите, и транспортът на учениците.

"За краткото време, което имах и оскъдните средства, успях да се справя. От 1 декември попълних местата за зам.-кметовете", заяви още кметът и добави, че е започнал с основна задача да бъде сменен моделът на управление, който по думите му д сега не е работил.

Започнала е и проверка по всички сектори.

„Проверките започнаха много задълбочено за дейностите, които се извършват от общината. За 1 седмица отговорните служители с пряка отговорност по протоколи, фактури и т.н., се разболяха и то дългосрочно. Независимо от това, ние ще се справим, амбицията ни е голяма. Ще се справим тогава, когато държавата в лицето на премиера Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов ни помогнат, защото факт е че община Перник е фалирала”, посочи още инж. Иванов.

Той обясни, че просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. В същото време собствените приходи, които пристигат в общината са около 20 хил.лв. на ден.

"Това прави невъзможно общината да функционира и да може да се справи с предизвикателствата", допълни той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини