Министър Иванов: ВСС опитва да замаже проблемите

Правосъдният министър заяви, че ВСС опитва да замаже проблеми в съдебната система. Член на съвета призна, че трябва натиск, защото съдии не си вършат работата.
След скандалите от последните дни в съдебната система министър Христо Иванов атакува остро Висшия съдебен съвет.

"Трябва да видим бързи реформи, но виждаме едни доста объркани действия до момента, които аз, за съжаление, все още не мога да съм сигурен, че ще произведат адекватен резултат, които приличат на опити за замазване на положението", заяви той пред bTV.

Той за пореден път каза, че има много сериозен проблем със случайното разпределение на дела и подчерта конкретно две, за които по думите му е много важно да видим бърза реакция от ВСС. Той имаше предвид делото за несъстоятелност на КТБ и това, за което алармира посланикът на Франция след оплакване на френски инвеститор, че компанията му е превзета след схема с участието на съдия и синдик.

„Назначава се една проверка от IT експерт, който беше избран от ВСС, те се спряха на човека, който им написа доклада. Той обясни две неща – че обясненията, които ръководството на Софийския градски съд (СГС) беше дал за нередности при разпределението на делото КТБ, не важат и не издържат, тоест те не се потвърждават”, добави Иванов.

По думите му към днешна дата няма обяснение защо има нередности при разпределението на делото по КТБ.

Той подчерта, че правителството може да бъде принудено да изготви сигурен софтуер и да го предостави на ВСС, защото това е антикорупционна мярка, искана от ЕК.

"По принцип софтуерът не е защитен. За тези проблеми на софтуера се знае от 2013 година с някаква сигурност, когато имаше друг доклад, който на територията на Върховния административен съд установи, че софтуерът за случайно разпределение, който се прилага в огромно мнозинство от съдилищата, не е защитен, той никога не е мислен да бъде защитен”, заяви още Иванов.

След като вчера от Реформаторския блок призоваха всички политически сили да поискат оставката на ВСС, министърът коментира, че въпреки проблемите, той трябва да завърши мандата си, за да се гарантира сигурност на следващия състав.

Във ВСС не са съгласни

"Не мога да се съглася с такава предварителна оценка, докато не бъдат изяснени всички факти и не приключат проверките. Докладите излизат другата седмица. Предварителните изказвания и оценки не допринасят за изясняване на случая", коментира Соня Найденова, представляващ ВСС, по повод критиките на Христо Иванов.

По думите й действията на Съвета не са от вчера. В рамките на проверките софтуерът бил подобрен от февруари така, че всеки да може да проследи кое дело при кой съдия е.

Найденова категорично отхвърли твърдението на министъра, че IТ специалистът, е атакуван. По думите й в никакъв случай не можело да се говори за замитане на следите.

Признание от ВСС

ВСС трябва да действа под натиск, за да поема отговорност и да върши работата си, призна в същото време пред телевизията членът на съвета Калин Калпакчиев.

Той заяви, че много от проблемите в съдебната система през последните години не са решавани навреме - случайното разпределение на делата, съмненията за корупция и конфликт на интереси.

„С основание съдии, които си вършат съвестно работата, искат да се разграничат. Със сигурност има съдии, които не си вършат работата”, коментира Калпакчиев по повод призива на магистрати ръководството на СГС да подаде оставка.

По повод забележката на френския посланик за „гнилите ябълки” в българската съдебна система той коментира:

„При скандал с международен привкус изглежда, че ВСС се раздвижи. ВСС трябва да даде справедлива оценка – ако съдията е несправедливо нападнат, да бъде защитен, ако е сгрешил, да бъде наказан”, подчерта Калпакчиев.

По думите му проблемите в търговското отделение на СГС са ясни от години. В това отделение работи и съдия Румяна Ченалова, която бе обвинена за участие в посочената схема заедно със синдика Панайот Велков.

След безпрецедентното искане на магистрати за оставката на ръководството на съда ВСС започна проверка, като призна, че има сигнали за "тревожни проблеми".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини