Василев: Политици около ДПС и прокурори доведоха КТБ до крах

Цветан Василев заяви пред немския вестник „Ханделсблат“, че политици и ключови фигури от прокуратурата са довели "КТБ" АД до крах в услуга на частни интереси.
Според него банката е жертва на една позорна кампания, организирана от политико-икономическия кръг на ДПС, пише в личния му сайт.

Банкерът изтъкна, че целта на кампанията е била да доведе банката до изкуствена несъстоятелност, за да се придобият активите й на атрактивни цени, както и да се стопят няколко дълга.

Според Василев това се случва благодарение на политици и ключови фигури от българската прокуратура, които обслужват частни интереси.

Той смята, че като едноличен собственик на най-големия акционер в банката е предприел правни действия срещу незаконното отнемане на лиценза на "КТБ" АД. По думите му банката никога не е имала проблем с ликвидността.

Относно обвиненията в кражба, Василев коментира:

„230 млн евро са останали в КТБ по сметките на фирми, свързани с мене. Няколкостотин хиляди евро са по личните сметки на мен и моето семейство, ще направя всичко възможно, за да излезе истината наяве и да докажа своята невинност. Краят на КТБ е в резултат на комплот.“

Според него Българската народна банка и правителството са позволили да се злоупотреби и с информация относно сметките на клиентите.

„Имена и състояния на сметки станаха публични без съгласие на клиентите и въпреки че това е незаконно. В допълнение, на кредитополучателите не им беше разрешено да покриват своите вноски с депозитни средства от сметките им“, коментира мажоритарният акционер на банката.

Василев казва още, че ще се завърне в България, когато е гарантирана сигурността за него и семейството му и има ясни индикации за справедлив процес.

В края на септември съдът в Белград наложи на Цветан Василев мярка за неотклонение, която изисква всеки делничен ден да се подписва в полицията, и му отне паспорта. Това стана, след като Интерпол го обяви за издирване по искане на българските власти по обвинение, че в съучастие е присвоил 206 млн. лева от КТБ.

От 4 декември вложителите в КТБ, които са 255 000, получават парите си чрез девет търговски банки. Общо гарантираните влогове са за 3.6 млрд. лв.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мамка ви тъпа гейска
    9 0
    12:35, 11 дек 2014
    ти маймуно мръсна като си разбрал 4е е така,защо не предприе действия,ами се присламчи към гювеча.и сега ревеш
  • 2
    За
    запознат_1418309382
    3 0
    16:47, 11 дек 2014
    доган пачата и българи предатели унищожиха ктб
Последни новини