Съдия Весислава Иванова: Отвъд даден предел мълчанието е недопустимо

"Има определени ситуации, в които отвъд даден предел мълчанието е недопустимо, а публичното отграничаване се налага." Така съдията пот Софийския градски съд (СГС) Весислава Иванова коментира пред Би Ти Ви искането за оставка на ръководството на СГС и настояването Висшият съдебен съвет (ВСС) да извърши проверка за управлението на съда, което тя и 14 нейни колеги от СГС отправиха вчера. Искането на магистратите от най-голямото съдилище в страната идва след съмненията около системата за случайно разпределение на делата, които в последната седмица неизменно са част от дневния ред на медиите.

"Хората, които не изразиха адекватна позиция и не успяха да защитят авторитета на съда, би следвало да се оттеглят", заяви съдията, която е на мнение, че в СГС не цари ред и добра организация на работата. Тя уточни, че не е разговаряла с председателя на съда Владимира Янева за този случай.

Весислава Иванова коментира, че това не е първият път, в който съдии изразяват опасенията си, че делата не се разпределят на случаен принцип – те са сигнализирали за това още през 2009 г. При предишния състав на ВСС и при друго ръководство на градския съд. Резултат не е имало. Тя потвърди думите на съдия Мирослава Тодорова, че се наблюдава необичайна концентрация на определен род дела в трима съдии от СГС. Иванова каза, че се надява този път нещата да не приключат само с писмото на ръководството на СГС, което обяви, че няма да подаде оставка, защото подобен ход в този момент щял да доведе до хаос.

Според нея, ако ВСС иска, може да извърши качествена и задълбочена проверка. Изтъкна, че до момента никой не е дал отговор на въпроса как се е получило така, че протоколът от разпределянето на КТБ да стигне до сървъра на ВСС след 24 часа, а не веднага след разпределянето му, както би трябвало да се случи.

Вчера е започнала нова проверка на системата за случайното разпределение на делата. Един от компютърните специалисти, тествал системата преди време – Васил Величков, обясни, че IT експерти от различни институции ще оценят дали някой от наличните в момента три софтуера за разпределение на дела може да осигури по-голяма сигурност и прозрачност.

"Текущата система може да бъде лесно манипулирана", смята Величков, който уточни, че това не означава, че манипулации непременно се случват, но "в съдилищата, в които има аномалии, би следвало да се извършат по-сериозни проверки".

"Когато става дума за 20 съдии, вероятността статистически в трима от тях да се съсредоточи такъв голям брой дела е много малка", каза компютърният специалист.

Той разказа как технологично се извършва случайното разпределение на делата и обясни, че след като системата генерира автоматично кое дело при кой магистрат отива, съдията, отговорен за процеса, трябва да укаже тази информация да се качи на сървърите на ВСС. Според Величков е възможно, ако някой "не натисне копчето" за качване на протокола на сървъра, системата да се спре и да се направи ново генериране на номера за конкретното дело и този процес да се повтаря, докато не се падне желаният съдия. "За съжаление програмата е направена така, че работи локално и няма непрекъсната връзка със сървъра на ВСС", обясни той.

По думите му празните полета в системата се появяват именно в случаите, когато не се изпълни нормалният процес на разпределение, но това не може да е доказателство за манипулация. "В момента има два въпроса – какво се прави, за да се реши генерално проблемът, и какво се прави междувременно", допълни компютърният специалист. Той е на мнение, че трябва да се изгради изцяло нова и абсолютно прозрачна система за случайното разпределение на делата - нещо, което ВСС вече обеща. Посочи обаче, че когато експертите създават софтуера, е важно какво пише в заданието.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини