Депутатите ще спорят за парите за пенсии и за здраве

Проектобюджетите на на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 г. ще обсъжда днес Народното събрание.

Бюджетът на общественото осигуряване предвижда запазване на досегашните вноски и съотношенията, в които се изплащат от работодателите, работниците и държавата. Минималните осигурителни прагове нарастват средно с 4.4%, най-ниският осигурителен доход ще е с 20 лв. по-висок - 360 лв., а най-високият - 2600 лв., вместо 2400 лв., предвижда проектът Осигурителните вноски на земеделските производители се увеличават от 240 лв. на 420 лв., колкото са за всички останали самоосигуряващи се.

Проектът предвижда всички пенсии да бъдат осъвременени от 1 юли с 1.8%, минималната да стане от същата дата 157.44 лв., а максималната - 910 лв.

Очаква се най-голям спор да предизвикат неуточнените все още промени при пенсионирането. Според сегашния закон и според проекта, внесен от правителството, възрастта и стажът за пенсиониране догодина би трябвало да нараснат с 4 месеца. В общественото пространство обаче се обсъждат различни варианти - увеличаване на възрастта и стажа с 2 месеца или увеличаване само на стажа, но не и на възрастта.

Общият размер на парите за здраве догодина е планирано да е 3.155 млрд. лв.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини