Никой не подкрепи ГЕРБ за увеличението на данък лихва на 10%

Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите да бъде повишен на 10% догодина. Срещу увеличението на налога се обявиха всички останали партии.

Предложението на ГЕРБ беше направено между първо и второ четене на поправките в закона за ДДС. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) очакванията са за 80 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета от увеличението на данъка.

Данъкът беше въведен през 2013 г. по идея на бившия финансов министър Симеон Дянков в първия кабинет "Борисов". Предишните управляващи обаче намалиха ставката за тази година на 8 на сто, като  действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а през 2017 г. да отпадне напълно.

Предложението на левицата за запазване на 6% налог догодина също не мина. Подкрепено беше искането на Димитър Танев от Реформаторския блок да се запази 8-процентната ставка, но да се разшири обхватът на банковите услуги, чиито лихви се облагат, така че да не се намират вратички за заобикаляне на закона. Според вносителя тази мярка ще доведе до допълнителни 23 млн. лева в бюджета.

Нашите банки са свръхликвидни и се чудят къде да намерят място на парите, за да работят, заяви по време на заседанието Стоянова, цитирана от БГНЕС.

"Призовавам ви да гласувате за този текст в името на справедливостта на данъчната система", каза тя. Срещу връщането на 10% ставка се обявиха от Реформаторския блок в лицето на Мартин Димитров, както и представителите на ДПС и БСП, които бяха част от управлението, въвело промяната. Според Мартин Димитров пък РБ винаги са твърдели, че са против всички данъчни увеличения.

"Сигналът е много лош, а потенциалните допълнителни приходи в бюджета са минимални. Нямаме нужда от такава мярка, която да показва покачване на данъците, докато търсим растеж", каза след гласуването Димитров.

"Ще трябва пак ДПС да спасяват положението в зала... всички останали са против", написа във "Фейсбук" Георги Кадиев от БСП.

Бюджетната комисия отмени и въведеното от правителството на Пламен Орешарски възстановяване на внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това решение обаче не засяга кръга от лица, които ще искат да се възползват от въведената от Орешарски мярка в началото на 2015 година.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини