Илияна Йотова: Не само България е със спрени еврофондове

Защо всеки смята, че за да участва за доброто и интересите на хората в България, трябва да е непременно в управлението? Този въпрос постави евродепутатът Илияна Йотова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия. Поводът е изразената позиция на Ангел Найденов от вчера, според когото БСП е трябвало да управлява с ГЕРБ. Според Йотова темата е субективна и зависи кой как се чувства - дали изолиран или не от политическия процес.

Базирайки се на европейската си практика, Йотова изтъкна ролята и достойнството на опозицията в лицето на БСП. Във всяка страна опозицията дори да няма достатъчно гласове, за да преобръща едно или друго решение, ако представлява сериозен коректив на управлението, това е много достойна позиция и много неща може да свърши.

„Не съм убедена, че сегашната конфигурация няма да се съобразява с тези 39 души, които са представители от „БСП - лява България", изтъкна още тя.

Йотова призна, че е имала своите колебания - дали в тази трудна ситуация за страната, БСП трябва да влезе в някакъв вид споразумение с победителите след изборите - ГЕРБ. От ден на ден обаче тя осъзнавала колко правилно е било решението на БСП да остане в опозиция. Според нея от началото на съставянето на управлението дори ГЕРБ се загубила в тази непрестанна битка за постове и в битката как да бъде взето едно или друго решение.

Йотова го отдава и на броя на партиите в парламента - когато са 2 партии е едно, а когато са 4 партии, става въпрос за различни идеи. „В крайна сметка това са съвсем различни партии, които би трябвало да се борят за различните интереси в страната", посочи евродепутатът и допълни, че има някакъв сговор да се крепи управлението, но не вижда националните приоритети. Взе се решение за един огромен заем, какъвто според Йотова не е имало в най-новата история на България. Тя обаче търси отговорите на въпросите как ще се плаща дългът, в името на какво, кой ще контролира този заем и при какви условия.

Илияна Йотова засегна и темата за еврофондовете, посочвайки, че в България се прави гигантска манипулация с тази тема. „Внушава се, че сме едва ли не единствената страна, наказана от ЕК заради някакви наши прегрешения, заради лоши обществени поръчки", заяви тя. За да опровергае тази информация Илияна Йотова обяви, че ЕС ще завърши 2014 г. с 31 млрд. евро дефицит. Това означава, че за 31 млрд. евро няма разплатени програми в рамките на държавите-членки.
„България не е единствена в тази ситуация и затова попитахме комисията дали това не се прави, за да се пестят пари", обясни евродепутатът. Тя обвини кабинета „Борисов 1", посочвайки, че спрените пари са заради проекти, които са взети още от правителството на ГЕРБ.

Междувременно за това, че служебният кабинет се опитал според Йотова по възможно най-нелепия начин да преправи някои от програмите, които предишното правителство е предложило на ЕК, днес страната има една приета програма и тя е в областта на социалната политика.

Относно столетницата, Йотова е на мнение, че лидерът на БСП Михаил Миков има нужда от време, за да покаже възможностите си. „Той влезе с летящ старт в кампания, която не беше неговата, защото беше сменен буквално в навечерието на изборите", коментира Илияна Йотова. БСП има нужда от обединител и според нея Миков би могъл да играе тази роля.

Тя е категорична, че БСП е много сериозен организъм и социалистите ще преживеят прераждането си.

Йотова коментира и случая с изключените от ПГ на ДПС двама депутати Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради нарушен политически ангажимент и неджентълменско поведение. Тя е изненадана, че в ДПС са възможни такива решения. Става въпрос за двама души, които са спазили закона - той позволяваше преференциите, коментира Йотова. В тази насока тя вметна, че сегашният закон не урежда преференциите - с уточнението, че те трябва да бъдат засилени.

Що се отнася за подкрепата на ДПС - аз смятам, че подкрепата за ГЕРБ никога не е преставала, посочи Илияна Йотова. За финал тя предложи своеобразен облог - да видим в колко случая ГЕРБ ще бъдат подкрепяни от ДПС.

Евродепутатката напомни, че на 18 и 19 декември предстои сериозна среща на върха в Брюксел и всяка страна трябва да каже как ще участва в плана „Юнкер".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    An
    anita jones
    0 0
    19:47, 30 ное 2014
    Здравейте,
    Това е да се информира широката общественост, че г-жа Анита Jones, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем език и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (anitajones154@gmail.com)

Още новини

Последни новини