Депутатите ще приемат новите правила за работата си

Депутатите ще обсъждат днес новия правилник за организацията и дейността на 43-ото Народното събрание. От БСП обявиха, че текстовете ограничават опозицията и слагат чадър на премиера Бойко Борисов и министрите му и се заканиха да ги дадат на Конституционния съд.

Един от спорните текстове е този за кворума на парламента - дали да може да се провежда парламентарен контрол, ако при поименна проверка се установи, че в залата липсват нужните 121 депутати.

Сред новостите пък е предвиденото създаване на парламентарен телевизионен канал, на който да се излъчват заседанията на парламента и на комисиите му.

Предвиждат се и повече правомощия на квесторите, които да съблюдават за реда не само в пленарната зала, но и в кулоарите. Депутатите ще отговарят пред комисията по парламентарна етика за поведението си не само в залата на парламента.

Очаква се новите правила да бъдат обнародвани в Държавен вестник във вторник, а следващата сряда Народното събрание да избере постоянните си комисии и да заработи пълноценно.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини