ГЕРБ внесе промени за Закона за МВР

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР. Промените засягат и ДАНС, и ДАТО.
На брифинг в парламента бившият вътрешен министър обясни, че измененията предвиждат да бъдат извадени полицейските функции от ДАНС, а ГДБОП да бъде върната в структурата на МВР, предаде БТА.

Целта на промените е да се възстанови балансиращата роля на президента при назначаването на главния секретар в МВР и възстановяване на Главна дирекция "Национална полиция", добави Цветанов.

Главна дирекция "Гранична полиция" ще бъде отново самостоятелна и ще бъде функционална с всички звена в областните дирекции на вътрешните работи.

"Не говорим за връщане на техническите операции в структурите на МВР, а искаме да има само една структура, която да осъществява т.нар. подслушвания и проследявания и това да бъде Държавна агенция за технически операции (ДАТО)", подчерта Цветанов.

Той допълни, че агенцията ще изпълнява всички искания за прилагане на СРС, които идват от прокуратурата, от полицейските структури и от ДАНС.

По-рано новият вътрешен министър Веселин Вучков също заяви, че МВР няма да се занимава с подслушвания, а ведомството ще бъде само заявител пред ДАТО. Той обаче изрази убеждение, че всички предложения за промени в законодателството трябва да преминават през широки обществени обсъждания.

Новият зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов, който досега бе депутат от ГЕРБ, заяви, че реформата в сектора от миналата година е довела до там, че в момента дирекция "Миграция" не работи и никой не осъществявал реален административен контрол върху чужденците на територията на страната.

"Много от основните структурни звена не бяха уредени на ниво закон, което означаваше, че във всеки момент ресорният министър можеше да закрие която и да е структура - Дирекция "Миграция", "Български документи за самоличност", АФКОС, "Национална система 112", посочи той.

Ципов отбеляза, че се предвижда тези дирекции да бъдат възстановени на законово ниво и парламентът да е този, който решава съдбата им.

"Убеден съм, че Веселин Вучков ще спазва закона и надали ще допусне да има двувластие в професионалното ръководство на МВР", каза Цветанов в отговор на въпрос за назначението на заместник на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Поста зае досегашният шеф на бургаската полиция Георги Костов.

"Но трябва да бъдем обективни и да даваме реални оценки за дейността на сегашния главен секретар, защото мога да ви припомня случая "Лясковец" и куп други случаи", добави Цветанов, който неколкократно вече е казвал, че Лазаров има вина за инцидента, при който беше убит командос.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че ще внесат и пакет от законодателни промени, които ще са свързани с Националната разузнавателна служба, НСО, Служба "Военна информация". Той изрази увереност, че в парламента може да се постигне конструктивен диалог с опозицията за промените в сектор "Сигурност".

От БСП заявиха, че промените трябва да бъдат обсъдени в Консултативния съвет по национална сигурност към президента, а не да се бърза да се внасят в парламента. Атанас Мерджанов коментира, че "това е чиста форма на реваншизъм и завръщане на цветанцветановщината в МВР".

Промените в сектор "Сигурност" трябва да бъдат максимално прецизни, заяви пък днес Камен Костадинов от ДПС. Той изрази надежда демонстрираното от ГЕРБ желание за водене на диалог и търсене на консенсус да не е само декларативно, а истинско.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Си
    Симпатяга
    0 0
    15:44, 12 ное 2014
    Вълк, кошара, Голям балама и пей сърце! Тефтерчето го няма.

Случаен виц

Последни новини