Не можем да свържем тероризма с исляма, уверява зам.-главният мюфтия

Тероризмът, много често се казва, няма религия. Това е гнет. Не може да го свържем с никаква религия - това е поведение на човека - насилие, агресия и то трябва да бъде наказано от всички.
Това заяви зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн в предаването „Тази неделя" по БиТиВи.

Той подчерта, че конфликтите в Близкия Изток са политически и социални, но допълнително се украсяват с религия, като това е практика не само на исляма.

„Зрелият човек трябва да различава престъпното поведение от това, което е мотивирано религиозно", подчерта духовникът, като допълни, че ако има припокриване, то всички мюсюлмани по света би трябвало да са радикално настроени, а това не е факт.

„В Близкия Изток и като цяло в света има дефицит на доверие, на ценности, на справедливост. Това насилие не идва от само себе си. Тази патология на религиозната мисъл не е безпочвена, тя се базира на един бекграунд в средата, в която живеят хората", заяви зам.-главният мюфтия.

По думите му не бива да се обобщава деянието на определени хора с представите за религията, защото това води до „пренасянето на определени конфликти, които са локални, на места, където няма конфликт и по този начин може да се зароди".

Мюмюн призова да търсим другия и да се запознаем с религията, а не да се запознаваме чрез конфликтите. Като пример той даде случая с нерегистрираната организация "Ал-Уакф Ал-Ислями", с която беше свързан покрай имамското дело.

Той подчерта, че не е получавал пари за проповядване на радикален ислям, но отразяването на случая е дало възможност на някои хора да трупат рейтинг на гърба на мюсюлманите.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    карамямедов
    2 0
    16:51, 12 дек 2014
    Където има християни и мюсюлмани,хората живеят задружно.Но има от тях,нещо му изчъгърква мозъкът му,и изперква.За такива затвор,по бързата процедура
Последни новини