Гърция поиска помощ от ЕС заради руското ембаго

Гърция е поискала от ЕС допълнителна финансова помощ за земеделците си заради въведеното от Русия ембарго за внос на хранителни и селскостопански стоки от страните от блока, предадеТАСС, като се позова на преслужбата на Съвета на ЕС.

На 7 август Русия въведе пакет ответни мерки срещу санкциите, наложени на Москва от САЩ, Австралия, Канада, ЕС и Норвегия.

Същият месец ЕС прие мерки за подържане на производителите на праскови и нектарини, както и на производители на други плодове и зеленчуци, но въпреки това от руското ембарго има тежки последици за земеделците, по оценка на гръцките власти.

На 10 ноември на заседание на министрите на земеделието на страните от ЕС ще се обсъжда гръцкото искане, съобщава БТА.

По оценка на Европейската комисия руското ембарго е засегнало 4,2 поцента от целия износ на 28-те от ЕС за обща сума от 5 милиарда евро.

Поисканата от Гърция помощ идва няколко дни след като германският канцлер Ангела Меркел категорично заяви, че няма основания Европейският съюз да вдигне санкциите срещу Москва. Изказването беше резултат от проведените в Източна Украйна избори, които бяха определени от Брюксел като категорично нарушение на договореностите в Минск.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини