Депутатите подхванаха пенсиите на миньорите

С още година да се удължи сегашната разпоредба, по която НОИ изчислява и плаща пенсиите на работещи при първа и втора категория. Това предвижда законопроект на ДПС, внесен в парламента. От БСП пък предлагат разпоредбата да продължи да се прилага до края на 2017 г.

Според Кодекса за социално осигуряване от началото на 2015 г. изплащането на срочните пенсии трябва да започне от частните професионални пенсионни фондове (ППФ). Няма обаче законови текстове, които да регламентират кой ще плаща за стажа, натрупан преди създаването на ППФ - 2000 г.

Периодът от 2000 г. досега е недостатъчен за натрупването на средства за изплащането на нормална пенсия, смятат от БСП. Една от причините е сивата икономика, тъй като не за всички осигурени от първа и втора категория труд са постъпвали регулярно вноски по техните партиди. Не е решен и проблемът на хората, които са трупали стаж при първа и втора категория преди 2000 г. и нямат партиди в ППФ.

Около 100 000 са работещите първа и втора категория труд в страната. От тях между 8000 и 9000 догодина ще изпълнят условията и ако пожелаят, може да се пенсионират. Това ще означава 21.3 млн. лв. повече приходи за НОИ. Ако обаче гратисният период се удължи до края на 2017 г., ще са необходими още 61.9 млн. лв. за 2016 г. и 103.6 млн. лв. за 2017 г.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини