Кунева: Готови сме с програмната декларация по ключови приоритети

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство.

„Срещата изчисти част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме и двете групи. На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени за програмна декларация достатъчно подробно с подточки”, заяви Кунева.

На въпрос дали е обсъждан въпросът, че от ГЕРБ са готови да подкрепят кандидатура на Радан Кънев за премиер, Меглена Кунева заяви: „Това не е било предмет на обсъждане. Казахме с какво ще се занимаваме. Това е интересно, но ние се концентрирахме върху програмната декларация. До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят”.

Механизмът за взимане на решения, ще го обсъдим утре, каза още Кунева. По думите на Кунева това ще стане в обсъждане на парламентарната група на Реформаторския блок. Ние имаме приоритети и инициативи, които са изключително важни, не сме говорили за министерства, които се опитваме да предлагаме, коментира Кунева. „Докато все още тази програма не е станала факт, следващия кръг на преговорите не се задвижва. Тази програма е възможно най-доброто, което можем да постигнем. Оттук нататък ще постъпим с необходимата отговорност – как и кой”, заяви Кунева.

В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват, каза още Кунева. 

Ние ще поемем политическа отговорност. Знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково. Страната е в нелеко положение. Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство. Изтърваме много важни възможности, каза още Кунева. По думите й, това, че вече има програмна декларация по ключови приоритети е много добра стъпка напред, но посочи, че тези 20 приоритета, не определят министерствата.ГЕРБ са мандатоносител и е нормално да бързат, за да имат по-бързо по-ясна програма за управление,нещата вървят по план, посочи Кунева.Божидар Лукарски от Реформаторския блок каза, че тази програма ще бъде изпратена на Патриотичния фронт и на АБВ.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини