Путин разочарован от Белград, оряза газа за Сърбия

Руският президент Владимир Путин е решил да ореже газовите доставки за Сърбия с 28%, пише белградският всекидневник „Данас", предаде B92.

Вестникът се позовава на източници, които са уточнили, че Путин е взел това решение, тъй като не е бил удовлетворен от визитата си в Белград по-рано този месец. По време на посещението сръбският премиер Александър Вучич "отказа да подпише протокол за изплащане на сръбския дълг за руски газ до март 2015 година, който е в размер на около 200 милиона долара".

Според същите източници Вучич e „отказал да подпише гаранции, че Сърбия ще плати дълга до март", като аргументът му е бил, че той „вярва, че молбата на Путин е неуместна и несправедлива, като се има предвид фактът, че Русия печели много от Сърбия чрез NIS (Петролната индустрия на Сърбия - б.р.).

Всекидневникът пише още, че премиерът на балканската държава е информирал кабинета за „всичко това" на последната среща.

Източниците поясняват, че Вучич е бил вбесен от искането на Путин Сърбия да плати 200 милиона долара до март 2015 година. Той също така е „много разочарован от решението на Путин да съкрати газовите доставки за Сърбия", допълва изданието.

През декември 2008 година NIS беше приватизиран като част от пакетно енергийно споразумение между Сърбия и Русия, което приключи при правителството на Воислав Кощуница.

През август 2014 година вътрешното министерство създаде работна група, която да оцени продажбата на Петролната индустрия на Сърбия (NIS) на руската компания „Газпром-Нефт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини