240 се заклеха да служат на народа, Президентът: Отговорни действия вместо песимизъм

Точно в 14.10 часа депутатите от 43-то Народно събрание положиха клетва. Първото заседание на новия парламент след извънредните парламентарни избори на 5-ти октомври мина по традиция под председателството на доайена сред народните избраници. Както и в миналия парламент, най-възрастният депутат е проф. Стефан Данаилов, избран от Коалиция БСП - Лява България.

Всички подписаха клетвен лист, че ще служат на народа.

След заветното „да“, депутатите изслушаха на крака химна, първи от трибуната се изказа Президентът Росен Плевнелиев.

Сигурен съм че вече усещате отговорността, с която ви е натоварила народното доверие. Предизборните битки приключиха и сме изправени пред реалността. Политическите сметки на дребно дават хранителна среда за всякакъв вид популизъм. България няма нужда от месии, които еднолично да решават кое трябва и кое не. Народът си каза тежката дума като гласува, сега политиците са на ход. Без значение дали ни харесват или не резултатите от изборите, ние сме длъжни да ги разчетем правилно и да намерим решенията, които народа очаква от нас.“, каза в парламента Плевнелиев. 

"Нека песимизмът и кризата отстъпят място на смислени действия стъпка по стъпка, ден по ден.", каза още държавният глава.

„Българският народ постави пред вас сложна задача- да потърсите общото между вас като запазите различията си.“, каза още президентът и призова тесните партийни интереси да отстъпят на обществените. „Важно е България да може да бъде управлявана от коалиции за години напред, защото коалиционното управление не е непремено лошо, напротив, то е част от политическата култура.“ Президентът призова още: Вместо силни хора, да изберем силни институции и да заложим на новия модерен патриотизъм. Нестабилността днес е най-голямата заплаха за България, важното е да постигнем по-високо ниво на политическа и институционална стабилност, за да постигнем и по-добър начин на живот за гражданите“, каза Плевнелиев. В този контекст държавният глава поздрави партиите за „новия подход, който политическите сили демонстрираха при консултациите за съставяне на правителство- на диалогичност, на търсене на съгласия по националните приоритети."

Доверието е ключът към успеха -на гражданите, но и на инвеститорите. Добрата бизнес среда е двигател на инвестициите и общественото доверие.“, каза още пред Народното събрание Плевнелиев.

Да отпушим добрата  България, а лошото -оправим“,каза още президентът и призова за широко политическо съгласие по важните структурни реформи.

Ако се замете истината за КТБ, отмененият преход на България ще продължи още много години. Да излезе целият модел КТБ наяве и той да бъде разграден, а не възпроизведен наново!“, призова в обръшението си към депутатите Плевнелиев.

На финала Президентът пожела успех на народните избраници за една по-добра България.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    F1
    F1
    6 -1
    17:11, 27 окт 2014
    Da im e.a maikata na vsi4kite v parlamenta
  • 2
    Сл
    Слюнчо
    3 -1
    18:37, 27 окт 2014
    Тоя плюнчо, само Б Бащицата може да го сложи там!
  • 3
    Wa
    Waziristan
    1 0
    23:08, 27 окт 2014
    Кочината пак се напълни.
Последни новини