Кюрдските сили са изтласкали джихадистите от Кобане

Кюрдските сили са изтласкали вчера бойците на "Ислямска държава" от северносирийския град Кобане.
Джихадистите са отстъпили и сега са на 6 км от града, населен предимно с кюрди, информира местна телевизия, цитирана от ТАСС и БТА.

Опитите на ислямистите да се укрепят в покрайнините и да отрежат Кобане от граничния пункт с Турция са били неуспешни.

Кюрдите преминаха в контранастъпление в събота и завзеха контрола над стратегически височини, откъдето въоръжени екстремисти обстрелваха града.

Според очевидци в боевете на североизток от Кобане са убити и ранени над 50 джихадисти, като десетки са взети в плен.

Международната коалиция е извършила вчера пет въздушни нападения срещу цели на джихадистката групировка "Ислямска държава" близо до Кобане. Ударите са разрушили седем превозни средства и една сграда "на ИДИЛ", се казва в съобщение на американското Централно командване, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Във въздушните удари са участвали САЩ, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Йордания и Бахрейн", се казва в съобщението.

Междувременно говорител на иракското кюрдско правителство съобщи, че иракските кюрдски сили няма да участват в преки сражения в Кобане, но ще окажат артилерийска подкрепа в подкрепа на кюрдските бойци срещу "Ислямска държава".

Говорител на президентския кабинет на Иракски Кюрдистан също посочи, че кюрдските сили пешмерга с готови да потеглят за Кобане през Турция веднага щом бъде уточнен графикът с Турция и кюрдите в Сирия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини