Всеки втори тийнейджър е слабограмотен

Почти всеки втори тийнейджър у нас е неграмотен и знанията му са под долната за Европа граница. Това е един от най-важните изводи в Стратегията за развитие на грамотността, която Министерският кабинет прие вчера. 39,4% от изследваните с международния тест PISA са показали резултати значително под необходимото равнище. Въпреки че до IV клас децата се представят около и над средното за Стария континент ниво, само три години по-късно то спада критично, съобщи Преса.

„В случая не става въпрос за това, че почти половината младежи не могат да пишат и да четат, а за т.нар. функционална неграмотност. Това значи, че децата не могат да извличат информация от текст, не могат да анализират, само редят букви“, разясниха от просветното ведомство.

Тревожен е фактът, че има голяма разлика между представянето на децата в различните типове училища. Ако възпитаниците на езикови и математически гимназии са най-малко на средното ниво, в малките населени места резултатите са плачевни.

Министрите гласуваха и пакет с мерки за спасяването на техникумите. Някога престижните професионални гимназии сега масово са в незавидно състояние. През 2013/2014 г. в тези училища са се обучавали общо 140 882 ученици. За последните 14 години учениците в професионалните гимназии са намалели с близо 25 000, не скриха тревогата си от просветното ведомство. Оттам се надяват техникумите да подобрят състоянието си с въвеждането на дуалната система на обучение. Тя предвижда в продължение на три дни учениците да посещават занятия, а през останалите два да карат практики във фирми и производства.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини