Реформаторите дадоха заден в преговорите с ГЕРБ

Реформаторите дават заден в преговорите с ГЕРБ. Те са готови да преосмислят позициите си по двата основни въпроса, по които има разногласия – кой да бъде министър-председател в новото правителство и колко време да продължи съществуването на бъдещия кабинет. Това заяви в предаването "Факторът Кошлуков" депутатът Румен Христов, зам.-председател на СДС и представител на Реформаторския блок в парламента.
По думите му на първите преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство не се е случило нищо фатално. Той обеща на следващата среща да не се допуска "извиване на пръсти" и да няма изненади. За провал не можем да говорим, тъй като имаме повече от 90% покриваемост на вижданията ни, допълни Христов.

В цяла Европа първата политическа сила определя кои лица да заемат постовете министър-председател и вицепремиер. Добре е, че Бойко Борисов е готов да поеме тази отговорност, каза Христов. Той обясни, че по време на протестите миналата година Реформаторите са разговаряли с много свои привърженици и те казали, че не искат лидера на ГЕРБ отново да бъде премиер. Сега обаче надделява мнението, че трябва да има стабилно правителство.

Тъй като новият кабинет има тежки злободневни задачи да решава, две години няма да са му достатъчни да реализира замислените реформи. Затова отпада и условието новият кабинет да съществува не повече от 2,5 години. За реализирането на заложените програми е нужно много повече време, допълни Христов.

Той прогнозира, че следващият бюджет ще бъде със свръхдефицит и препоръча да се търси баланс.

По думите му не е добре да имаме правителство на малцинството. Ако обаче преговорите с ГЕРБ се провалят, ще минем в опозиция, няма нищо страшно, допълни гостът.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини