Общините искат арбитраж, който да решава споровете за финансовите корекции

Специален арбитраж, който да решава споровете и проблемите с финансовите корекции по европроектите на общините искат местните структури – съобщава сайтът на българските общини kmeta.bg. Това е обсъждано на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) преди дни. Вече има създадена работна група и всичко е готово за създаването на два съвета към Министерски съвет. Именно те ще играят ролята на арбитраж за решаване на финансовите корекции, които сериозно ощетяват общинските бюджети.

"Надяваме се следващата седмица Министерски съвет да приеме на заседание съществуването на съвети, които да са като арбитраж", потвърдиха от НСОРБ. Проблемът бил, че много от общините нямат финансовата възможност да заведат дела в съда, за да обжалват корекциите.

"За да се влезе в съда, се внасят 4% от претенцията за сумата. И това ги спира. А проблемът идва от разминаване на нормативните ни документи, а също и с европейските. Затова искаме корекцията да се налага като административен акт и по административен ред да се обжалва. Защото в момента това се прави само с едно писмо, с което те уведомяват", е обяснила пред kmeta.bg Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на НСОРБ.

Сдружението вече е готово със споразумението, което ще подпише с новото правителство в началото на декември. На събирането на УС, членовете са били категорични, че срокът ще е две години. Цел та е в средата на мандата да се направи оценка и анализ на съвместната работа.. Подписването на споразумението обаче ще стане само, ако новото правителство предварително се ангажира с мерките и срокове за изпълнението им. Иначе споразумение няма да има, смятат от НСОРБ.

Източник: kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини