Цацаров ще иска имунитетите на Цветанов, Сидеров и Станишев

След като заработи НС, главият прокурор ще поиска сваляне на имунитетите на Волен Сидеров и Цветан Цветанов. Той ще иска защитата и на Сергей Станишев.
Това обяви самият Сотир Цацаров пред журналисти, цитиран от БТА.

Преди два дни съдът спря делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за инцидента на летище Варна заради имунитета, който придоби, след като бе избран за депутат. Сидеров е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда на полицай и хулиганство.

Цветан Цветанов пък сам поиска да остане без имунитет, за да може делата срещу него да продължат. Съдебният състав по процеса за незаконното подслушване срещу бившия вътрешен министър обаче не се съгласи, докато той не бъде свален официално.

След като 43-тото Народно събрание заработи, депутатите ще могат да гласуват искането на Цацаров за сваляне защитата на Сидеров и Цветанов и се очаква делата срещу тях да продължат.

Главният прокурор коментира, че процедурата по свалянето на имунитета на Станишев, който сега е евродепутат, е по-сложна, отколкото за член на българското Народно събрание. На него му е повдигнато обвинение за загубени 7 секретни документа на ДАНС, МВР и МО, докато беше премиер, и делото се точи от години.

В края на септември Софийски градски съд спря делото срещу Станишев заради имунитета му на евродепутат.

Още миналата година той сам поиска имунитетът му на депутат да бъде свален и делото срещу него да бъде финализирано. Тогава главният прокурор внесе искане в парламента и Станишев остана без тази защита.

Очаква се делото да завърши само с административна глоба за него, тъй като и държавното обвинение призна, че е загубил документите неумишлено.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини