ББЦ склонни да отстъпят от претенциите си, за да има кабинет

ББЦ отиват на преговори с ГЕРБ склонни да отстъпят от много от основателните си претенции, за да има по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и правителство.
Днес преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации със Светлин Танчев, Румен Йончев, Кънчо Филипов и Драгомир Стефанов от коалиция „България без цензура“ (ББЦ) от 13 часа.

В декларация на коалиция ББЦ до медиите се обяснява, че нито потребителите на ток, нито земеделските производители, нито вложителите в КТБ могат още дълго да търпят царящия в управлението хаос.

Още по-малко ще се съобразява с политическата суета настъпваща зима или пък падежът по външния дълг, се посочва в декларацията.

"Влизайки на преговори с ГЕРБ, която по силата на конституцията е длъжна да се опита да състави правителство, завяваме, че желаем искрено бъдещето управление на страната да се ползва с възможно най-широка парламентарна подкрепа", посочват от партията на Николай Бареков.

Това според тях ще даде сила на изпълнителната власт да предприеме тежки реформи, които са неминуеми.

Според партията в същото време - повече партии, подкрепящи управлението, означава по-нисък корупционен риск и по-малка възможност една партия, коалиция или отделни депутати да рекетират бъдещето правителство.

По повод резултатите от преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок от ББЦ коментират, че са се почувствали пряко засегнати от някои изказвания на колегите си.

От коалицията определят като нелепо ББЦ да бъде сочена като някакъв корупционен политически модел, при положение, че е съставена от партии и личности, които досега не са участвали във властта.

"ГЕРБ ще получат нашата подкрепа въз основа на възможно най-много сходства в програмите ни, и в никакъв случай няма да чуят от нас условието: "Ще си играем с теб, но ти трябва да зарежеш лошите другарчета", пише още в декларацията на ББЦ.

Вчера след 5 часа преговори ГЕРБ и Патриотичният фронт постигнаха съгласие за бъдещо управление в рамките на пълен мандат. Те ще подпишат споразумение, но не коалиционно.

БСП остава в опозиция и няма да има нови разговори с ГЕРБ.
ДПС е готова да подкрепи еднопартиен кабинет на ГЕРБ, но оттам отхвърлиха предложението, с мотива, че държат на споделената отговорност.
ГЕРБ и ДПС имат пълно съвпадение в позициите си по 12 приоритета, по 6 намериха съгласие, но с "различия в подхода, метода и детайлите".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини