Ердоган: Операцията срещу „Ислямска държава“ е заради петрола

Операцията срещу „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) е продиктувана от интереси за петрола, заявил турският премиер Реджеп Таийп Ердоган.
„Смятате ли, че онези, които хвърлят бомби, струващи десетки, стотици милиони долари, се намират там със своите самолети и ракети в името на мира?
Не, правят го, за да се сдобият с петролните кладенци“,
заявил Ердоган, цитиран в турската преса.
Изказването му породи светкавична реакция от страна на САЩ, пише в „Акшам“.
Изданията в Турция цитират говорителката на външното ведомство на САЩ Джен Саки, която на редовната си пресконференция във Вашингтон заяви, че
САЩ ясно са определили целта на въздушните удари – а именно „да се справим със заплахата от „Ислямска държава“.
Запитана как ще коментира думите на Ердоган, говорителката посочи: „Няма да добавя нищо към това, което вече казах.“
По повод участието на Турция в борбата срещу ИД Саки посочи, че Анкара се е съгласила да бъде домакин на програма за обучаване и въоръжаване на сирийските бунтовници, като екип на Пентагона се намира в Турция в рамките на действия за задвижване на програмата. Обсъждат се и възможностите за засилване на приноса на Турция, включително за използване на нейни съоръжения, уточни Саки.
Говорителката на Държавния департамент подчерта, че не трябва да бъдат смесвани темите за операциите на турската армия срещу поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и за сирийския кюрдски град Кобане, обсаден от седмици от бойци на „Ислямска държава“.
„Искате документи, ето ви документи за предоставеното оръжие“ –
под това заглавие турският в. „Заман“ цитира думите на лидера на основната опозиционна сила в турския парламент – Народнорепубликанската партия (НРП), който на заседание на парламентарната група на формацията показал документи, които, както твърди, потвърждават, че турското правителство е снабдявало с оръжие „Ислямска държава“.
По думите на Кемал Кълъчдароглу „целият свят знае за подкрепата на правителството за ИДИЛ“.
Сочейки към протоколите на прокуратурата, Кълъчдароглу е казал: „Сега ви питам, кой е изменник на държавата? Те казват: „пращахме хуманитарна помощ“. Тогава защо въвеждате забрана за медийно отразяване?“
Опозиционният лидер вероятно визира забраната, която властите въведоха до приключване на разследването, за отразяване на случай, при който според публикации в печата в тирове на разузнавателната служба МИТ на път за Сирия било открито оръжие.

Източник: http://www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини