Швейцарецът с българско сърце (видео)

Сн.: wikipedia.org

Швейцарският спортист и учител Луи Айер е главният герой на нов документален филм от екипа на сайта "Българска история". Премиерата на лентата, озаглавена "Швейцарецът с българско сърце", ще е на 14 октомври в София, а до края на годината той ще поеме на мащабна обиколка и ще бъде показан на специални прожекции из цялата страна. (График на прожекциите ще бъде публикуван на "Фейсбук" страницата на "Българска история").

Тази седмица беше раздпространен и официалният трейлър към 45-минутния филм, който показва възстановки и интервюта със специалисти. Във военните и цивилни възстановки, които са заснети този август, участват 20 статисти. За реализирането на проекта екипът на "Българска история" изминава общо близо 10 хил. км, включително и до родното място на Айер в Швейцария, за да се срещне с внука му.

"Подготовката за заснемането на военните възстановки беше най-трудната част от снимачния процес", споделят авторите на документалния филм. За снимките е издигнат например полеви лазарет (в родопското село Хвойна), където са заснети последните часове на швейцарския учител, загинал на фронта, биейки се за България. Още по-сериозна задача е била изкопаването на окоп, дълбок два метра, където се прави възстановка на битка от Първата световна война, при която Луи Айер предвожда българския "Юнашки легион" срещу французите - народ, който говори майчиния му език.

"Вероятно мнозина ще се запитат защо избрахме Луи Айер за вдъхновител на следващия ни документален филм? Нима няма десетки или дори стотици български личности, които заслужават вниманието ни?" - пишат младежите от "Българска история" през август, когато обявяват началото на снимките на новия си проект. И отговарят пак с въпрос: "Щом един швейцарец е готов да отдаде сърцето и живота си на страната ни, нима тя повече от всяка друга не заслужава обичта и верността ни днес?"

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини