МВФ понижи прогнозите си за икономическия растеж на България

МВФ понижи прогнозите си за икономически растеж на България, очаква нулева инфлация. Няколко фактора отслабват държавните ни финанси, според "Фич".
За тази година прогнозата на Международния валутен фонд е, че ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде не 1,6%, а 1,4 на сто, а за следващата понижението е от 2,5 на 2 на сто, пише институцията в есенния си доклад "Световни икономически перспективи", предаде БНР.

В предложението си за актуализация на бюджета служебното правителство също намали очакванията си за икономическия растеж - от 1,8 на 1,5 на сто.

В дългосрочен план Фондът запазва своята прогноза за повишение на БВП на България с 3,0% към 2019 г.

В същото време очаква нулева инфлация през 2014 г. и запазване на процеса на понижение на българската безработица.
Според МВФ в България няма да има инфлацията (индекс на потребителските цени) в края на настоящата година (0,0%) след дефлация от 0,9% през 2013 г., преди инфлацията да се повиши с 1,3% през 2015 г.

Фондът очаква влошаване на фискалния баланс на България като прогнозира дефицит по текущата сметка от 0,2% от БВП през настоящата година, разширяване на дефицита до 2,3% през 2015-а година и до дефицит от 3,2% към 2019 година.

МВФ прогнозира понижение на българската безработица през настоящата година до 12,5% от пика от 13% през 2013-а и понижение до 11,9% през следващата година.

Рейтинговата агенция "Фич" също направи мрачни прогнози за България и разкритикува състоянието на държавните ни финанси.

Предложеното коригиране на бюджета на България подчертава, че паническото теглене на средства от банки през лятото, забавящата се икономика и преразходите отслабват държавните финанси, коментира агенцията, цитирана от Ройтерс.

"Ниският дълг и ограниченият бюджетен дефицит дават на страната значителен фискален буфер, а държавните финанси остават стабилни, но тяхната способност да контрабалансират слабите места в рейтинга ще намалее", смятат от "Фич".

Рейтинговата оценка вече предвижда известно влошаване на бюджетното положение, с увеличаване на дефицита до средното ниво за "ВВВ" (2,9% от БВП) през текущата година.

Очаква се държавните финанси да останат със силен рейтинг, макар и понижен, казват от рейтинговата агенция.

Следващата оценка на рейтинга на България се очаква на 19 декември и при нея ще бъде отчетено как следващото правителство ще се справи с влошаването на държавните финанси и забавянето на растежа.

Световната икономика

Вчера МВФ леко понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през текущата и идната година, най-вече заради по-слабия икономически растеж на Япония, Латинска Америка и Европа.

Световната икономика ще нарасне с 3,3 процента през 2014 година спрямо прогнозата за растеж от 3,4 процента, направена през юли.

За 2015 г. се очаква световният растеж да се ускори до 3,8 процента, което е с 0,2 на сто по-ниско равнище спрямо юлската прогноза.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини