В деня на взрива директорът на „Миджур“ проверявал как се изпълнява нормата

Трябваше да стигнем 100 мини на човек на смяна, твърди работник от завода за боеприпаси
Черен флаг е спуснат наполовина над сградата на кметството в село Горни Лом. Днес цялата страна отдава почит към паметта на загиналите 15 души след взрива в бившия военен завод. Емил Борисов е работник в завод "Миджур". Само това, че е бил първа смяна спасява живота му. Според него комплексна грешка е причинила трагедията.
"Моето лично мнение е, че е комплексна грешка - на работник, на работници и от някои недоглеждания от бързина. И ето го резултата. Предварително ни е воден инструктаж. Версията, която се тиражира, че злополучната втора смяна в присъствието на изпълнителния директор Емил Митков е пробвала някакви нови технологии, това е абсолютно несъстоятелна версия. Тези мини ги работим най-малко от две седмици. Неговото идване беше за съвсем друго нещо - да се види може ли да се постигне нормата от 100 мини на човек на смяна. Стигали сме до 1040, това е максимумът, 14 човека", заяви пред БНР Емил Борисов.
Започнаха и следствените дейности в завода. В селото са екипи от следователи, психолози и съдебни лекари. Най-важното в момента е теренът да се обезопаси за разследващите.
Вторият оглед на мястото на взрива се прави от специализирана техника на военните тип "пустинна котка". В една от колите ще бъде сержант Мартин Георгиев. Той обясни, че следователите ще преценят роботът до къде трябва да стигне, а целта на специализираната машина е да защити хората при необходимост.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини