Издаването на смъртните актове на загиналите в завода-бомба може да отнеме 5 години

5 години може да продължи процедурата за издаването на смъртните актове на загиналите в завода-бомба "Миджур" във видинското село Горни Лом. Това е най-лошият сценарий за близките им в случай, че се окажат верни думите на ген. Николов, че хората „буквално са се изпарили".

Към момента няма как да бъдат издадени смъртните актове на жертвите от взрива, не се коментира и въпроса за организиране на погребения, съобщи кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

Това, което говорихме със следствените и разследващи органи и с наблюдаващия прокурор е, че трябва да бъдат намерени останки", каза Костин.

15 души загинаха при взрива на цех за обезвреждане на военни мини завчера. Сред първоначалните версии за инцидента е човешка грешка.

Тази сутрин в 9.30 ч. започна огледът на местопроизшествието от разследващите органи. Правителството обяви днес, 3 октомври, за ден на траур в памет на жертвите.

В момента в катедралния храм „Св. Неделя“ българският Патриарх Неофит отслужва зоупокойна молитва за душите на загиналите. На нея присъства и президентът Росен Плевнелиев. След като изказа съболезнования на близките, президентът призова към неразединение и прехвърляне на отговорността за трагедията. „Вярвам в българските институции че ще стигнат до края на трагедията и обстоятелствата, които я причиниха“, заяви той. Държавата не е удобно извинение за бездействието и нарушаването на правилата от фирми и отделни личности. Аз вярвам в българските институции и правосъдие и апелирам към хората също също да имат повече вяра в собствената си държава и институциите, защото държавата това сме ние“, подчерта още държавният глава.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шах и Пат
    6 -1
    15:06, 3 окт 2014
    Мафията която си има Държава издава СМЪРТ, не смъртни актове!
    Мафията която си има Държава утре прави избори! Гласувай народе Мафията да те яха! Не гласуваш ли ДПС ще те яха! Това ти казва Големия балама.
Последни новини