Международната коалиция разруши 3 рафинерии на джихадистите

Нови удари на международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" са разрушили три петролни рафинерии.
Те са били под контрола на джихадистите в северната част на Сирия по границата с Турция, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Коалицията срещу ИД вече унищожи най-малко 12 рафинерии под контрола на екстремистите в четвъртък и петък в петролната провинция Дейр аз Зур.

Новите рафинерии са унищожени в района на Тал Абияд, северно от град Ракка, основен бастион на джихадистите, който е мишена на ударите от 23 септември.

ИД са продавали петрола от тези рафинерии на турски търговци, посочва директорът на Центъра за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Експерти смятат, че ИД контролира седем петролни полета и две рафинерии в Северен Ирак и десет петролни полета основно в Дейр аз Зур, предаде БТА.

От началото на ударите джихадистите преустановиха дейността в петролните обекти. ИД произвеждаше повече петрол от сирийското правителство и според оценки на сирийското правителство можеше да извлече 80 000 барела петрол на ден, докато правителството извличаше едва 17 000 барела петрол на ден.

По-рано днес стана ясно, че джихадист е потвърдил смъртта на водач на екстремистите.

Въздушните удари продължават, Австралия обмисля да се присъедини

Австралия обмисля участие във въздушните удари срещу екстремистите от "Ислямска държава", съобщи днес външният министър Джули Бишъп. Тя каза, че правителството ще се събере в близките дни и ще изслуша премиера Тони Абът, който днес се върна от преговори в Ню Йорк.

Бишъп отбеляза, че законовата рамка за австралийска военна акция може да бъде договорена с иракското правителство в кратки срокове. Положението със Сирия е различно, тъй като Австралия не признава правителството в Дамаск.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини