Великобритания ще субсидира електроенергията за големите предприятия

Великобритания обмисля мерки за защита на предприятията, които потребяват много електроенергия в случай на рязко увеличение в цените на електричеството в резултат на реформите на енергийния пазар, съобщава "Ройтерс". Това от своя страна може да доведе до увеличения в цената на електроенергията за домакинствата.

Министерство на енергетиката и климатичните промени заяви, че ще предостави на индустрии като производството на стомана, цимент и хартия субсидии от 50 до 100% от стойността на всички увеличения в цената на електроенергията, следствие от правителствените реформи на пазара на електричество.

Това обаче означава, че домакинствата и фирмите, които няма да получат ценови облекчения ще трябва да платят разликата, казва се в доклад за въздействието от предложената политика.

"Финансирането на облекчението ще има негативно влияние върху секторите на икономиката, които няма да получат облекчение и крайните потребители, които ще трябва да плащат по-високи цени на електроенергията", казва се в доклада на "Вивид икъномикс".

Великобритания реформира пазара на електричество, като крайната цел е засилване на употребата на възобновяеми източници и "зелена" енергия, тъй като много от старите ядрени и въглищни централи излизат от употреба през следващото десетилетие.

Правителството предлага специални договори за производство на "зелена енергия", при които на производителите се гарантира минимална цена, на която ще бъде изкупувана електроенергията им. Очаква се тази мяка да доведе до увеличаване на цените за крайните потребители но правителствени анализатори твърдят, че увеличенията ще са по-големи, ако не бъдат предприети такива мерки.

В оценката на въздействието на новата политика се казва, че ще бъде добре секторите, които ще бъдат засегнати най-тежко от реформите трябва да бъдат защитени от потенциалните щети, за да не се окажат те в неизгодна позиция спрямо чуждестранните им конкуренти, което от своя страна може да застраши работните места в страната.

Великобритания вече компенсира индустрии, които ползват много електроенергия ззаради разликите в британския данък върху въглеродните емисии и Европейската схема за търговия с вредни емисии.

Два дни по-рано лидерът на опозицията Ед Милибанд обеща да замрази цената на електроенергията за период от 20 месеца в случай, че лейбъристите спечелят изборите през май 2015 г.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини