Хората търсят и виждат коректив именно в малките партии

Неизвестните до деня на вота остават много повече от известните. Това заяви социологът от агенция „Екзакта“ Лидия Йорданова пред Нова телевизия.

Според последното проучване на „Екзакта“ партиите, които ще влязат в новото Народно събрание, ще са седем. За ГЕРБ биха дали вота си 36,5%. БСП остава втора на значително разстояние с 20,2 на сто от гласовете. За ДПС биха гласували 11,9%, за РБ – 7%, за АБВ – 5,3%, за ББЦ – 5,2% и за Патриотичния фронт – 5,2%.

По думите на Йорданова неизвестни има дори около подреждането на първата и втората партия.

„Не се знае дали ГЕРБ ще може да обедини периферния си вот, който не е малък, както и конформисткия. В момента те са привлекли твърдото си ядро, което от евровота е трайно разширяващо се и стабилно”, обясни тя.

Йорданова заяви, че процентите, измерени от агенцията за БСП, са реални. По думите й левицата дори може да загуби още проценти до края на кампанията. „В момента има и мобилизация, и симптоми на разочарование“, поясни тя и допълни, че мобилизацията се дължи на възможността за преференциален вот.

Според социолога интригата ще бъде около малките партии. Именно от техните проценти ще зависи дали ГЕРБ ще има мнозинство.

„Хората търсят и виждат коректив именно в малките партии. Търси се вид гаранция, че няма да се повторят предишния тип коалиции, които ни управляваха“, поясни Йорданова.

Проучването на „Екзакта“ показва, че от началото на кампанията досега желаещите да гласуват с преференция са се увеличили със 6-7% и вече е към 31% от всички гласуващи. Причината за това е, че преференциалното гласуване става все по-познат механизъм. Партиите правят всичко възможно да задържат избирателите си дори с цената на преференциален вот.

Йорданова подчерта, че преференцията означава различни неща за избирателите. Тя може да бъде както пренареждане на листата, така и утвърждаване на лидера й. Въпреки това по-голямата част от тези, които ще използват преференцията, ще я ползват, за да пренаредят листата. От преференциалния вот ще се възползват най-много гласуващите за Реформаторския блок.

Според данните на агенцията кампанията е променила намеренията на 12% от избирателите за кого да гласуват.

„Кампанията ориентира предимно хора, които са решили да гласуват за партия, различна от трите големи“, поясни Йорданова.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини