Постигнаха комуникация от мозък до мозък на голямо разстояние

Сигурно ви се е случвало да мислите за някого и след това той да ви потърси. Но това не е точно същият случай, нито някаква телепатия. Международен екип от учени съобщи, че е постигнал комуникация от мозък към мозък на дълги разстояния.

"Искахме да разберем дали е възможна комуникация директно между двама души, като се чете мозъчната дейност от едния и се предизвика мозъчна активност у другия, и да го направим на големи физически разстояния", казва един от изследователите (PLOS ONE)

С помощта на интернет и някои неинвазивни технологии, които тълкуват и доставят мозъчни сигнали, групата пробва да изпрати мислите на тестов обект в Индия до мозъка на участниците във Франция.

Тяхната цел била изпълнена, но по малко обиколен маршрут. Електрическите импулси на мозъка били уловени с помощта на сензор. След това били преведени на двоичен код и изпратени до местоназначението си. Когато битовете информация пристигнали, те са били обработвани от друг апарат, който доставил думите в мозъка на получателите.

Получателите на съобщението успели да го "разчетат". То се състояло от две думи - "Ciao" и "Hola".

Имате поща... директно в мозъка. (Grau, C., et al. PLOS ONE 2014)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини