САЩ и девет съюзници от НАТО образуваха коалиция срещу „Ислямската държава“

САЩ и девет ключови техни съюзници се съгласиха в петък вечерта в Нюпорт, Уелс, че „Ислямската държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) е съществена заплаха за страните от НАТО и решиха да се заемат с екстремистите, разширяващи контрола си в Източна Сирия и Северен и Западен Ирак, като ограничат финасовите им ресурси и ги притиснат с военна мощ за противниците им, предаде АП.
Новата натовска коалиция ще бъде способна да осъществи трайно усилие за изтласкване на екстремистите, заяви президентът на САЩ Барак Обама.
Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че групата, която може да бъде разширена, сега включва САЩ, Великобритания, Франция, Австралия, Германия, Канада,Турция, Италия, Полша и Дания.
Идната седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери заминава за Близкия изток и очаква да разшири коалицията с членове извън западните държави.
Излагайки стратегията за Ирак, Обама намекна за по-широка военна кампания, сравнявайки я с начина, по който американските сили отблъснаха „Ал Кайда“ по протежението на границата на Пакистан с Афганистан ѝ с помощта на упорити въздушни удари, обикновено с дронове на ЦРУ. Засега американските въздушни удари в Ирак се ограничават предимно до подпомагане на кюрдските сили и защита на бежанците.
Но вчера в Уелс Обама постави за цел унищожаването на „Ислямската държава“ и се закани, че САЩ ще продължат да преследват екстремистите от групировката, както постъпиха с „Ал Кайда“ и „Аш Шабаб“ в Сомалия.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини