”България без цензура” остава без член в ЦИК

"България без цензура" остана без представител в ЦИК за изборите. От партията остро протестираха.
Президентът Росен Плевнелиев няма да издаде указ за допълване на състава на Централната избирателна комисия с назначението на предложената от "България без цензура" Катя Иванова, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Решението му е въз основа на аргументите, изложени днес на заседание на Правния съвет към президента.

Мнозинството от членовете му се обединили около позицията, че в текстовете на Изборния кодекс, които имат отношение към начина на формиране на ЦИК, се съдържат противоречиви, неясни и взаимно изключващи се разпоредби. Още в наложеното от президента вето на приетия от Народното събрание на 21 февруари т.г. Изборен кодекс той изрази опасенията си за начина, по който се предвижда да бъде конституирана ЦИК, напомнят от прессекретариата му.

Членовете на Правния съвет припомниха, че в действащите норми на Изборния кодекс няма нито разписани срокове, нито ред и процедура, по които да се допълва съставът на ЦИК. Юристите в Правния съвет се обединиха около мнението, че в новоизбраното 43-то Народно събрание трябва да бъдат положени усилия за подобряване на изборното законодателство.

Пред агенция "Фокус" преподавателят по конституционно право в Софийски университет „Св. Климент Охридски” Атанас Славов посочи, че президентът не може да направи нищо, защото броят членове за съставяне на Централна избирателна комисия (ЦИК) е определен в Изборния кодекс и е обвързан от процедурата, разписана в кодекса и общия брой членове, който е фиксиран на 18.

От партията на Николай Бареков "България без цензура" обаче остро протестираха. В прессъобщение до медиите оттам заявявиха, че отстраняването на ББЦ от ЦИК е първият лош знак, че изборите няма да са честни.

Бареков и хората му смятат, че се правиопит с помощта на институциите партията им да бъде служебно отстранена в контрола на изборния процес.

"България без цензура" няма да става жертва на старите партии, защото нашите избиратели ще гласуват масово за промяна и с помощта на нашите структури ще упражним контрол върху купуването на гласове, заявиха още от партията.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини