Нури ал Малики ще остане премиер на Ирак

Нури ал Малики

Най-висшата съдебна инстанция в Ирак постанови, че премиерът Нури ал Малики може да запази поста си. САЩ пък го призоваха да не "създава проблеми".
Иракският Федерален съд постанови днес, че блокът на премиера шиит Нури ал Малики е най-големият в парламента, което означава, че той може да запази поста си, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Президентът Фуад Масум според конституцията е длъжен сега да помоли Малики, който изпълнява функциите като служебен премиер, да сформира ново правителство на Ирак.

Снощи спецчасти, верни на Нури ал Малики, заеха позиции в стратегически райони в столицата Багдад. По главните улици са разположени танкове. Това стана, след като той обяви, че няма да отстъпи под натиска да се откаже от борбата за трети мандат.

Франс прес отбеляза, че международният натиск Ирак да се сдобие с правителство на националното единство се засилва - нещо, което е смятано за необходимо условие за постигане на победа в борбата с настъпващата в северната част на страната сунитска джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД).

САЩ: Малики да не създава проблеми

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че формирането на ново иракско правителство има ключово значение за стабилността и успокояването на Ирак и призова премиера Нури ал Малики да не изостря още повече политическото напрежение, предаде Ройтерс.

Кери говори пред репортери в Сидни по време на посещението си в Австралия.

"Иракчаните трябва за знаят едно нещо: че би имало много слаба международна подкрепа за всяко отклонение от законния процес на консултации, който протича в момента и в рамките на който се работи сега", каза той.

Държавният секретар потвърди пълната американска подкрепа за иракския президент Фуад Масум като гарант на иракската конституция.

"Ние очакваме Малики да не създава проблеми", добави той

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини