Как да се отучите да съдите другите

Хората обожават да съдят другите. За тях това е вид удоволствие. Осъдителното поведение явно е част от човешката природа. Истината обаче е, че то води до междуличностни проблеми, омраза, конфликти и разделение между хората. Да не забравяме, че дискриминацията е вид крайно осъдително отношение към различието на определена група от хора.

Ако искате да се освободите от навика си да съдите, просто трябва да спрете да се сравнявате с другите.
По-добре обърнете внимание на собствените си недостатъци и се опитайте да разберете как бихте искали да изживеете живота си.

Дитрих Бонхофър (немски лютерански пастор, богослов, анти-нацистки дисидент) е казал мъдрата мисъл: "Когато съдим другите, ние всъщност ставаме по-слепи за нашето собствено зло."

Ето няколко съвета, които да следвате, ако искате да се освободите от навика си, да съдите хората около вас:

1. Приемете, че вие също не сте съвършени
Първото нещо, което трябва да направите, е да осъзнаете, че навикът да съдите другите е разрушителен, а не градивен. Този нaвик може да стане причина да загубите приятели, щастие и уважение. Вие също не сте съвършени. Всички хора живеят на една и съща планета, дишат кислород и имат една и съща физическа структура на тялото – не забравяйте това.

2. Опитайте се да бъдете самокритични
Замислете се дали имате право да съдите другите. Наистина ли знаете как да се справите с всичко в този свят? Едва ли е така. По-добре вникнете навътре към своята собствена личност и изгладете вътрешните си противоречия. Вие може да страдате от арогантност и лицемерие, които всъщност да ви правят осъдителни към другите.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини