Печатар управлява "Терем", възмущават се експерти

Най-вероятната причина за взрива във военния завод „Терем" в Костенец е човешка грешка. Такова мнение изказа Валентин Радев - бивш заместник-министър на отбраната пред НоваТВ.

По думите му винаги, когато има неконтролирани взривове, те са плод на човешка грашка. Що се отнася до вчерашния случай, то пропускът е това, че недалеч от мястото, на което работниците са унищожавали боеприпаси, е имало чували с тетрил и други взривоопасни елементи.

Два важни въпроса се открояват при ситуацията в „Терем", смята Радев. Защо са били в такава близост и защо е допуснато боеприпасите да се унищожават по този начин. Той не отрече, че подобни инциденти могат да се случат навсякъде, но най-важното е процесите по утилизация и съхранение да се „извършват грамотно", а рисковете да се сведат до минимум.

Тодор Воденов от КТ „Подкрепа" изтъкна, че човешката грешка е била почти неизбежна, тъй като служителите работят за ниски заплати и се претоварват от работа, а технологичните процеси в предприятието постоянно се променят.

Валентин Радев пък обвини бившия военен министър Ангел Найденов, че е сменил директора на завода и е направил „политическо назначение", слагайки на ръководния пост Георги Иванов, който бил кандидат за кмет на Долан Баня от БСП преди няколко години, и който няма квалификацията да ръководи подобно предприятие. По думите на Радев, сегашният директор на „Терем" е завършил печатарство в Москва.

„Този човек ли ще управлява предприятие, което се занимава с утилизация на боеприпаси?" разгневи се експертът.

Бившият директор на „Терем" - Марин Иванов от своя страна заяви, че никой не е изразявал недоволство от управлението му. Той заяви, че срещу него е имало „политическа кампания" и независимо, че предупреждавал за възможни инциденти и необходимостта предприятието да се води от специалист, е бил сменен. Иванов беше категоричен, че се съмнява изключително много в професионалните качества на наследника си.

Кметът на Костенец познавал директора Георги Иванов в личен план, но не бил запознат с качествата му на работник в „Терем" отпреди да заеме шефския пост. Стажът му в предприятието преди да го оглави бил около 6-8 години.

Валентин Радев видя проблема и в липсата на кадри. Според него голяма част от ръководителите в „Терем" са военни в пенсионна възраст, които продължават да работят, дори и вече да са пенсионирани. По негово мнение е нужно персоналът в тези заводи постепенно да бъде подмладен.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини