Д.Пеевски - поне четири пъти в тефтерчето на Филип Златанов

Името на депутата от ДПС Делян Пеевски и неуспял шеф на ДАНС, или инициалите му се срещат на поне четири места в скандалните бележници на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси - Филип Златанов, съобщава в. "Капитал". Информацията е потвърдена пред изданието от два независими източника.

За тези страници прокуратурата не съобщи преди година, когато шумно огласи случая и когато на специална пресконференция прожектира извадки от тефтера на Златанов. От прокуратурата са заявили, че "всичко по разследването е предадено на българския съд без никакви интервенции от страна на прокуратурата. Основно задължение на обвинението е да предостави всички налични доказателства само и единствено пред съда." Неофициално оттам са обяснили, че страниците са подбирани от прокурорски помощник и IT специалист, както и че няма умисъл в укриването на бележките за Пеевски.

Помолен да коментира случая лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че трябва да излезе цялата истина за инициалите Д.П. в тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

В страниците от тефтера, с които "Капитал" разполага ДП, ДПеевски или Делян Пеевски присъства четири пъти. В два от случаите името или инициалите на Пеевски са до тези на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който стана известен с лобистките си поправки, свързани както със Закона за горите, така и със забраната на т.нар. гилзи за цигари.

"Емил Димитров – имаме искане за достъп до общ. информация... 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. (ДПеевски – за цигарите)." Това не е единствената бележка за депутата от ГЕРБ - "Е.Димитров – внимаваме, първо да се съгласува с ИФ и ДП (да се видят само дружествата; - може да се пусне? ИФ преди президента и Д. Ранкова)."
Инициалите ДП се появяват и до името на собственика на "Софарма" Огнян Донев, без да е ясен контекстът: "Огнян Донев-ДП." На страница от друг тефтер с дата 16 октомври e записано "Делян Пеевски (да се изчака)."

Разследването срещу Филип Златанов влезе в съда малко след началото му. Но процес е имало само за част от преписките, образувани по сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, бившия зам.-председател на Комисията за финансов надздор Димана Ранкова и члена на Сметната палата Лилия Бунева. По това дело Златанов беше признат на виновен в длъжностно престъпление и осъден на първа инстанция на 3.5 години затвор.

Тефтерът обаче не е приложен по делото, както твърди прокуратурата. И това се вижда от определенията на съдия Андрей Ангелов, който гледа делото срещу Филип Златанов на първа инстанция.

В началото на годината прокурор Снежана Копчева отделя материалите от разследването (заедно с доказателствата) по друго дело, което продължава срещу… неизвестен извършител. Разследването е възложено на следствения отдел към Софийската градска прокуратура. Седем месеца по-късно следственото дело, което съхранява бележниците на Златанов, е висящо и продължава да се води срещу неизвестен извършител. Досега нито по едно от двете дела не са разпитани нито Искра Фидосова, нито Делян Пеевски.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини