Министърът: Оградата по границата е блестяща военна операция

Като блестяща военна операция определи изграждането на защитната ограда по границата с Турция военният министър Ангел Найденов. Днес той представи 30-километровото съоръжение, което ще спира нелегалните в отсечката Лесово-Крайново. Това бе любимата дестинация за прииждащите бежанци поради трудно проходимия терен, затрудняващ действията на възпиращите сили. Сега към тях се присъединяват три реда бодлива тел на височина три метра. Последните довършителни работи в района на село Голям Дервент бяха инспектирани и от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командира на сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев.

Според Ангел Найденов нито една друга структура в България нямаше да се справи с изпълнението на задачата, не и в тези срокове, не и с тази цена.

„За да добиете представи за мащаба, ще ви кажа, че Гърция вдигна 10 км. ограда по равен терен за 9 месеца и около 10 млн. лева. Ние изградихме ограда от 30 км. за 5 месеца и за 7 млн. 711 хиляди лева. Цифрите са красноречиви”, коментира Найденов. Ген. Боцев пък допълни, че армейците дори успели да спестят към 200 хиляди от бетон и реално похарчената сума възлиза на малко над 7.5 млн лева. В сметката не влизат още 1 млн 367 хиляди лева - средства на Министерството на отбраната, похарчени за заплати, гориво и резервни части за техниката. Във всеки един момент на място са работили по 140 военнослужещи, предимно от поделенията от Стара Загора, Пловдив или Ямбол, които са били ротирани на всеки две седмици.
Найденов категорично отказа да коментира цената на съоръжението и критиките, че е прекалено скъпо. Според него МВР избрало този вариант. „Не знам на каква база бяха извършени тези разчети за около 5 млн лева. Реалната сума е тази, която бе похарчена”, категоричен е министърът.

Телената ограда вече има акт 14 и се очаква в най-скоро време да бъде издадена на възложителя на поръчката-МВР. Предстои поставянето на още около 20 хиляди метра режеща метална спирала тип „Бруно”. Тя ще бъде разпределена по трите линии на оградата, за да се достигнат проектните изисквания - 6 реда на първа линия /най-външната част/, 6 реда на втора линия и 8 реда на трета линия, където е и най-голямата максимална височина на преградата - 3 метра. Монтирани са и 22 подвижни прохода в оградата. Те ще се използват не за пропускане на бежанци, а за да се ремонтира оградата при посегателство върху нея. Досега такова е нямало, категорични са военните.

След като МВР си вземе съоръжението, те ще носят пълната отговорност за охрана, ремонт и подръжка на съоръжението. Армейските части пък ще бъдат напълно изтеглени от границата.

При наличието на ограда се очаква драстично намаляване на охраняващите полицейски сили. Допреди поставянето на „Възпрепятстващия щит”, полицейските постове вървяха през 200-300 метра. От гранична полиция не отговориха официално с колко ще се редуцират охраняващите полицаи, но неофициално стана ясно че броят им ще спадне от 3 до 5 пъти, с тенденция към последващо намаляне. Остават термокамерите, които ще следят за нелегални.

Г.Христов

Найденов и вицеадмирал Николов/до него/ инспектират оградата
Преградното съоръжение е дълго 30 км
Един от 22-та подвижни прохода
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини