Хамас предупреди, че ще стреля по летище ”Бен Гурион”

Военното крило на Хамас предупреди авиокомпаниите, че смята да подложи на ракетен обстрел от Газа международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив.
Военните от палестинското ислямистко движение посъветва авиокомпаниите да не летят там, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"В светлината на израелските (...) нападения срещу жители на ивицата Газа (...) военното крило на движението Хамас реши да отговори на израелската агресия и ние ви предупреждаваме да не извършвате полети до летище "Бен Гурион", което ще бъде една от нашите мишени днес, защото на него е разположена военновъздушна база", се казва в изявление на Хамас.

Трима души бяха ранени, когато ракета, изстреляна от ивицата Газа, улучи бензиностанция в град Ашдод, в Южен Израел. Две ракети бяха изстреляни срещу Ашдод, едната улучи бензиностанция, причинявайки значителни щети, съобщи израелската армия в комюнике, цитирано от Франс прес и БТА .

Израелското обществено радио съобщи, че бензиностанцията се запалила, което предизвикало няколко експлозии.

Град Ашдод е разположен на трийсетина километра северно от ивицата Газа.

Един палестинец бе убит тази сутрин в дома си в Газа при въздушен удар в четвъртия ден на офанзивата на израелската армия в ивицата Газа, съобщи медицински източник, цитиран от Франс прес и БТА.

Говорителят на службата за спешна помощ Ашраф ал Кудра каза, че жертвата е 33-годишен мъж от квартал Тел ел Хауа.
Петнайсет удара бяха извършени в този квартал, посочиха очевидци.

Вижте снимки >>

За денонощие от ивицата Газа към Израел са изстреляни 194 ракети, като 43 са били унищожени в полет от израелската противоракетна система "Железен купол".

Палестински екстремисти от ивицата Газа са изстреляли над 550 ракети срещу Израел за четирите дни от началото на израелската военна операция, съобщи израелската армия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Масиран ракетен залп е осъществен тази сутрин срещу градове в южната и централната част на Израел, сред които Ашдод.
През нощта са били обстрелвани градовете Хайфа, Хадера и Зихрон-Яаков, отдалечени на 100-125 км от границата с ивицата Газа.

Отговорност е поело движението Хамас.

За четири дни икономическата столица на Израел Тел Авив е била подложена на ракетен обстрел от Газа шест пъти. Два пъти ракети паднаха в град Ерусалим.

Вчера и онзи ден палестински радикали изстреляха ракета срещу израелския ядрен комплекс Димона, но за жертви не бе съобщено.

Израелската военна авиация е извършила за денонощие 210 атаки срещу цели, свързани с Хамас, в ивицата Газа, включително 50 през изминалата нощ, съобщи армейски говорител, цитиран от Франс прес.

Сред мишените има 81 обекта, използвани за изстрелване на ракети срещу Израел, тунели, контролни и командни постове на палестинското ислямистко движение.
Говорителят подчерта, че преди ударите местните жители са получили нареждане да се евакуират.

Кореспондент на АФП е видял няколко кораба да горят в пристанището на Газа, в това число "Газа арк" - голям риболовен съд на пропалестинска международна организация, който се готвел да наруши израелската морска блокада.

Военният говорител каза, че подготовката на сухопътна операция продължава.

Според него до момента са мобилизирани 33 000 резервисти, които ще заменят войници от Северния и Централния военен район, за да могат те да бъдат разположени в района на ивицата Газа.

"Имаме общо три пехотни бригади близо до Газа, а още една или две ще бъдат разположени в близките дни", уточни говорителят.

Фотограф на АФП видял значителна концентрация на израелски оръдия близо до палестинския анклав.

Американският президент Барак Обама заяви в телефонен разговор на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че се опасява от ескалация на конфликта между Израел и Хамас и предложи своето посредничество за постигане на примирие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини