Ученик от Пловдив може да разнищи нерешимата задача на Хеминг

Единайсетокласник от Математическата гимназия в Пловдив е на път да спечели световна слава, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, и намери решение, съобщава "Марица". До този момент задачата се е считала за нерешима, но ученикът доказва, че има начин да се стигне до края и намира доказателства как да стане това.

Казусът е от областта на математическата теория, но, въпреки многократните опити, никой в световен мащаб досега не е открил възможност за решение. Петър ще представи подробното си изследване по време на 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI. Отвъд океана той ще се срещне с човека, опитал да намери решение на задачата и ще му покаже къде греши, предлагайки своята версия. За да бъде допуснат до участие в елитната лятна академия, той е преминал през сериозна селекция и е публикувал своето решение на считаната за нерешима задача.

След интервю в БАН пловдивчанинът печели тежката битка и е един от двамата българи, които ще представят страната ни в Масачузетс. Петър има разработени научни доклади по математика от Пролетната математическа конференция, Ученическия институт по математика и информатика и Ученическата академия по информационни технологии. България има квота за две места и Петър е класиран за едно от тях. Той вече е в Масачузетс, където ще работи с най-добрите млади учени от различни области. 80-те избраници от цял свят ще разработват проекти на високо научно ниво.

Благодарение на отличните си резултати, Петър е сред шестимата стипендианти на Клуба на IТ мениджърите в България. В началото на годината бяха раздадени стипендии за постижения в областта на точните науки, всяка от които на стойност 1200 лв. Целта е да се насърчат изявени млади хора към професионална ориентация в областта на приложението на IТ за целите на бизнеса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини