Сепаратистите губят град след град

Източноукраинските сепаратисти продължават да губят позиции и след като в събота оставиха Славянск, те се оттеглиха и от Краматорск, Дружковка и Константиновка – последните две по-големи населени места преди Донецк. Проруските бунтовници се стичат именно към Донецк, където според техния командир те смятат да се прегрупират и да продължат съпротивата си срещу украинското правителство, предаде АП.
„Военният министър” на сепаратистите Игор Гиркин (Стрелков) заяви във видеоинтервю за руския тв канал “Лайф нюз”, че се намира в града и ще поведе борбата оттам. Нощта срещу неделя премина относително спокойно като тук-там в Донецк са се чували единични изстрели. Според очевидци обаче в района на международното летище край града бойните действия са продължили. Около летището през цялата нощ са се чували интензивни престрелки и взривове.
Улиците на Донецк останаха пусти, след като местните власти предупредиха гражданите да си стоят у дома, предаде АП. Подобна бе и ситуацията в Луганск, където вчера се чуваха единични изстрели, а улиците бяха празни.
Междувременно украинските сили увериха, че няма да прибягват до “масирани бомбардировки на населени пунктове” по време на офанзивата си в източната част на страната, съобщи прессекретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко. “Обстрел от въздуха и с тежка артилерия ще има само по колони, които се движат между населените пунктове”, каза той. Лисенко добави, че по време на спецоперацията “са отбелязани систематични примери на терористи, които се предават доброволно”. Лисенко отбеляза още, че не става дума за създаване на коридор за изтегляне на проруските доброволци от зоната на конфликта. Според него “бунтовническите главатари следят ситуацията и убиват желаещите да се предадат на украинските сили”.
Късно в събота президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че военната операция в източната част на страната продължава. Освен това той обеща помощ на жителите на Славянск и допълни, че в града веднага трябва да бъдат доставени хранителни продукти, а пенсионерите ще си получат пенсиите. Вчера в Славянск украинските сили за сигурност са арестували всички мъже на възраст до 35 г. Същевременно председателят на Върховния съвет на ДНР Денис Пушилин написа в Twitter, че бунтовниците нямат намерение да се предават и Славянск и Краматорск са само началото, без да уточни какво точно има предвид.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини