Светлина ще озари Кърджали,работят проекти за ново улично осветление

Над половин милион лева ще получи община Кърджали, за да разработи проекти на стойност 15 млн.лева. Това съобщи пред журналисти кметът на Кърджали Хасан Азис. Парите са по спечелен проект пред Оперативна програма „Регионално развитие“. С тях общината ще има готови проекти на стойност 165 млн„лева. Готовността ни да кандидастваме пред оперативните програми с готови проекти е тайната на успеха ни , каза още градоначалникът. Той посочи, че амбицията му е да ни върне в тройката на общините, които успешно усвояват евросредства. Сега сме в първата шестица. Хасан Азис каза, че в последните години община Кърджали е отделяла между половин и един милион лева за проектиране.

Шефът на отдела за работа по проекти Надежда Цветкова посочи, че със спечелените над половин милион лева ще се изготвят проекти в сферата на инфраструктурата, културата, образованието. Два от работните проекти са за енергийна ефективност. Те включват уличното осветление. Първият обхваща центъра на града,кв.“Възрожденци“ и кв.“Студен кладенец“. В цетъра нови лампи ще имат 38 улици, в кв.“Възрожденци“- 11 улици, а в кв.“Студен кладенец“-6. Вторият проект е за улично осветление в старата градска част.

Четири училища ще бъдат приведени съобразно нормите на евергийната ефектгивност. Това са СОУ“П.Р.Славейков“,СОУ“Отец Паисий“,Езиковата и ОУ“П.Яворов“.Три сгради на културни институти също ще бъдат с проекти за саниране: Дома на културата, Регионалната библиотека и Младежкия дом.

Обявена е обществена поръчка за работните проекти.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини