Комисар Петко Деведжиев: Намаляват криминалните престъпления

Интензивността на криминалната престъпност е намалена за шестте месеца на 2014 г.. Регистрираните 431 криминални престъпления бележат спад с 48 броя. Разкриваемостта на регистрираните криминални престъпления е 44%. С неизвестен извършител са 268 деяния - 62 % от общия брой. Разкрити са и 80 други престъпления, регистрирани предходни години. Анализът на регистрираните в ОДМВР – Кърджали престъпления показва, че най-голям брой престъпни деяния са извършени на територията на община Кърджали, следвана от общините Момчилград, Крумовград и Кирково.
Структуроопределящи са престъпленията против собствеността – 255 броя, равняващи се на 59 % от общо извършените криминални деяния. Същите бележат спад с 4 броя спрямо предходната година. Престъпленията против личността са с нисък относителен дял – 3.2 %. Регистрираните през периода 14 деяния са намалели с 5 броя. Отчита се намаление и на общоопасните престъпления.
През периода е извършено 1 умишлено убийство - в гр.Джебел, което е разкрито.
На територията на областта не са извършени поръчкови убийства.
Не са регистрирани случая на отвличания.
Структуроопределящи от престъпленията против собствеността са кражбите. През периода се отчита увеличение с 6 броя на регистрираните 204 деяния. Разкриваемостта им е 33 % Двукратно са се увеличи регистрираните 58 взломни кражби. Нараснали са и кражбите на селскостопанска продукция и животни – от 16 на 32 броя.
Кражбите от магазини също бележат ръст – от 19 през 2013 г., през отчетния период този вид престъпления са 23 броя.
Домовите кражби - 34 на брой, бележат спад с 9 деяния.
Джебчийските кражби 7 са намалени с 5 броя.
Регистрираните 4 грабежа са намалени с 3 броя в сравнение с 2013 година. При три от случаите извършителите са установени и задържани.
В резултат на предприетите мерки, на територията на областта не са допуснати взривявания, както и грабежи по пътищата, извършени с огнестрелно оръжие или използване на полицейски атрибути.
Броят на регистрираните 12 измами бележи спад с 3 броя.
Палежите са намалели незначително – от 8 на 7 през настоящата година.
При престъпленията свързани с наркотични вещества се отчита двукратно намаление. През шестмесечието тези деяния са 11 броя. С наркотични вещества са задържани 19 лица, от които са иззети марихуана, амфетамин и хероин. Образувани са 13 досъдебни производства за незаконно притежаване на наркотични вещества.
Делът на извършените на обществени места престъпления се запазва около 50%. По-голямата част – 80 % от тези престъпни деяния са извършени на територията на градовете и най-вече в областния център.
От установените извършители най-активни са лицата на възраст от 18 до 30 години. Делът на безработните е около 55 %. От общия брой извършители установени през периода – 42 % са с минали осъждания при 64 % през предходната година Тази категория граждани са извършили 45 % от разкритите престъпления, при 65 % през сравнявания период. От разкритите през годината противоправни деяния 11 % са извършени в съучастие. Всяко четвърто разкрито престъпление е извършено след употреба на алкохол.
По отношение на образователния ценз най-голям е броят на неграмотните извършители – около 1/3. Тази категория лица са извършители на 45 % от разкритите престъпления.
Криминалната активност на малолетните и непълнолетните извършители е намалена. Установените извършители са 29 при 38 през предходната година. Тази категория лица са извършили 38 противоправни деяния, с 2 по-малко от сравнявания период.

Запазва се тенденцията за спад на противоправните деяния в сферата на икономиката.
Регистрираните 45 престъпления бележат спад с 16 броя, равняващи се на 25 %. Най-голям е делът на документните престъпления – 22 броя, следвани от престъпленията против против стопанството - 13, престъпленията против собствеността – 9 и престъпленията против интелектуалната собственост – 1.
През периода бележат ръст документните престъпления, които при 19 през 2013 г. през отчетната 2014 г. са 22.
Спад се отчита при всички други деяния.
Разкритите 16 престъпления са с 2 повече, а разкриваемостта им е 36%.
Разкрити са още 22 деяния регистрирани през предходни години.
По отношение на разкритите деяния в структурно отношение най-голям е делът на документните престъпления, следвани от престъпленията против стопанството.
От началото на годината при специализирани операции за противодействие на разпространието на акцизни стоки без бандерол са проверени 442 обекта, 1199 МПС и 1896 лица. Иззети 30200 къса цигари, 3,250 кг насипен тютюн, 231 литра наливен алкохол. Съставени са 16 акта за установяване на административни нарушения, образувани са 5 досъдебни поризводства.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини