ИДИЛ обяви създаването на ислямски халифат

Сегашната криза в Ирак е по-опасна от верския конфликт през 2006-2007 г. ИДИЛ обяви установяването на ислямски халифат.
Кризата, в която неотдавнашното настъпление на сунитски бунтовници потопи Ирак, е още по-опасна от верския конфликт през 2006-2007 г., в който загинаха десетки хиляди души, заяви високопоставен иракски представител, цитиран от Франс прес и БТА. 

"Сега опасността е значително по-голяма, отколкото през 2006 и 2007 г." при конфликта между сунити и шиити, заяви Амер Кузай, съветник на премиера Нури ал Малики за националното помирение. 

Започната от екстремистки групировки междуверска война сега е по-организирана, а бунтовниците са по-боеспособни, добави той. 

"Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) иска да създаде държава от иракски и сунитски провинции, припомни той. 

Междувременно радикалната джихадистка групировка обяви установяването на ислямски халифат - ислямски политически режим, изчезнал преди близо век, съобщи Франс прес. 

В аудиозапис, разпространен в интернет, ИДИЛ, която вече се нарича "Ислямска държава", определя своя командир Абу Бакр ал Багдади за "халиф" и следователно - за "ръководител на мюсюлманите навсякъде" по света.

ИДИЛ е главният играч в започналото на 9 юни настъпление на сунитски бунтовници, които превзеха големи райони на запад, север и изток от Багдад. ИДИЛ е активна и в Сирия, където се бие срещу режима на президента Башар Асад, но воюва и с по-умерени бунтовнически групи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини