Ренета Инджова: Президентът да обяви Доган, Сакскобургготски и Костов за персони нон грата

Тримата почетни председатели на партии у нас да бъдат обявени за персони нон грата, поиска бившият служебен премиер Ренета Инджова. След това уточни в интервюто си за Нова телевизия, че това са неформалните председатели на ДПС Ахмед Доган, на ДСБ Иван Костов и на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

"Това е важно за сигурността на гражданите и честността на изборите", смята тя и добави, че навремето тя е събрала международните паспорти на депутатите, за да не "направят нередни за държавата неща". Извеждането на тримата можело да стане по дипломатически път, защото България не трябва да си мисли, че е сама на сцената, и че сегашната ситуация не се наблюдава от Европа.

Според нея държавният глава Росен Плевнелиев носи отговорността за състава и управлението на служебния кабинет, а "не политическите сили с техните председатели, които ще продължат да правят същото като през целия преход".

Тя припомни, че служебното правителство, оглавено от нея, е приело като първа точка в плана за справяне с кризата справянето с престъпността. "И сега е нужна такава първа точка", посочи тя и попита: "Къде е Бисеров?". Политикът от ДПС Христо Бисеров, срещу когото започнаха разследвания, не се е появявал в публичното пространство от няколко месеца, а сега има "димна завеса от скандали за забавление на публиката".

"Трябва да се разбере, че наддаванията са свършили и държавата има нужда от управители, а не от консуматори на властта", каза още Инджова и добави, че за първи път вижда "плавно подаване на оставка на кабинет".

"Защо Орешарски не подава оставка? Изглежда е заложник на незнайно кой. Какво го чакат? Да получи тендовагинит от подписване на договори, които после като се отворят, никой няма да иска да управлява държавата", смята още бившият служебен премиер.

Тя очерта два варианта пред президента - бързо сформиране на служебен кабинет за "негова сметка, негова отговорност и негови прерогативи" или "да се пусне по плоскостта на безкрайните споразумения, плавно падане на правителството". Според нея до момента, за съжаление, държавният глава участвал във втория вариант - "да угоди на всички политически сили и тогава ще дойде големият крах".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини