Украйна може да прекрати примирието

Петро Порошенко не изключва възможността за предсрочно прекратяване на едностранно обявения от правителството режим за прекратяване на огъня.
В съобщение на президентската пресслужба в Киев са подчертава, че въпреки поетия ангажимент от бойците в Донецка област да спазват примирието днес (вчера - б.р.) те са свалили хеликоптер на украинските въоръжени сили, при което са загинали девет души, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Пресслужбата на президента на Украйна заявява още, че от момента на обявяване на мирния план на президента по правителствените сили за сигурност 35 пъти е бил откриван огън.

Поради постоянните нарушения на режима за прекратяване на огъня тази вечер (вчера вечерта - б.р.) президентът издаде заповед да се отвръща на стрелбата и той не изключва предсрочно прекратяване на примирието, се казва в съобщението.

Хеликоптерът"Ми-8" е превозвал екип техници за инсталиране на оборудване за наблюдение за нарушения на прекратяването на огъня като част от мирния план. Те се връщали след изпълнена мисия, когато в района на село Билбасовка край Славянск по товарния хеликоптер била изстреляна ракета.

Инцидентът става часове след като проруските сепаратисти обявиха примирие до 27 юни, присъединявайки се към едноседмичното прекратяване на огъня.

Това е второто сваляне на хеликоптер от проруските бунтовници в района на техния бастион Славянск, след като на 30 май те свалиха военен хеликоптер. Загинаха 14 военни, включително генерал.

САЩ: Наблюдатели на примирието на място

Американският вицепрезидент Джо Байдън изтъкна в телефонен разговор с Порошенко необходимостта от "наблюдатели на място, които да констатират нарушенията на прекратяването на огъня" и "да сложат край на вкарването на оръжия и бойци през границата с Русия", съобщи Белият дом, цитиран от АФП и БТА.

Байдън и Порошенко "се съгласиха, че ако Москва не вземе незабавни мерки за успокояване на обстановката в източна Украйна, Съединените щати и Европейският съюз" ще наложат нови санкции на Русия.

Русия: Няма да се месим

В същото време руският президент Владимир Путин заяви във Виена, където е на официално посещение, че Русия не се намесва и няма да се намеси в мирните преговори в Украйна, но винаги ще брани руснаците там. Той изказа становище, че обявеното седемдневно примирие в Украйна ще бъде достатъчно ефективна мярка, само ако започнат мирни преговори по същество, а населението от украинския югоизток получи гаранции за правата си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини