С творчески маратон в Кърджали стартира фестивала „Перперикон“

Първата проява на открито в рамките на международния театрален фестивал „Перперикон“ се състоя вчера в централния парк на Кърджали с първите трима участници, пристигнали от германския град Дюселдорф, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Върху 13 бели платнища от по 13 метра, опънати между дърветата, живописците Валери Цветков-Валдиц и Душан Остоич, и скулпторът Алекс Цветков дадоха старт на творческия маратон. Към тях през следващите дни се очаква да се присъединят още художници от Европа, пристрастни към Вселената и нейните знаци и послания. „Идеята е да направим композиция, олицетворяваща Вселената и онова, което ни дава природата като послания от Космоса. Целта ни е да представим и млади таланти – носителят на голямата награда на Париж за най-добра рисунка Камен Семандре и Стефани Плам, която е в топ 10 на младите творци в Англия и е студентка в Академията в Лондон, Юлия Ковачева от София. Разбира се, ще има и други изявени майстори на четката от Европа и България, за хепънинга в събота на Перперикон ще дойдат скулпторът Юксел Мурфетов от Балчик, както и таланти в неравностойно положение от различни социални домове в София“, заяви Валери Цветков-Валдиц след първите цветни щрихи върху платнищата. Той посочи, че всеки от участниците в арт-пърформанса ще остави собствено послание върху тях, а след завършването на инсталацията идеята е да бъде монтирана както на Скалния град на траките Перперикон, така и на връх Мусала. Числото 13 за модулите е избрано нарочно, тъй като то олицетворява фаталните природни стихии и деградиращите енергии, но и съзиданието и градивността, уточни художникът в емиграция Валдиц. В Дюселдорф той е основал арт-студиото „Глобал“, което обхваща млади творци от цял свят. Миналогодишният им проект – визуално-музикална композиция, е бил експониран в българската база на Антарктида.

Художникът припомни водния апокалипсис, връхлетял неотдавна Северен Рейн-Вестфалия. „Дюселдорф е изключителен град-музей, но в момента е като след бомбардировка. И по ирония на съдбата – не стига, че изкуството е поставено в ъгъла, но природните стихии унищожиха уникални модерни инсталации, паркови и екстериорни решения. Ние нищо не можем да направим срещу тези катаклизми, но се надяваме посланията ни за опазване на планетата да бъдат чути, да се спре безумието, което унищожава природата, както и да се събудят българските творци“, коментира художникът.

Пърформансът на открито на практика бе първата проява от програмата на фестивала. Всички други, предвидени за вчера, бяха отменени заради националния траур в памет на жертвите на водния ад в североизточна България, уточни организаторът Петър Савчов.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини